21 Eylül 2024 Cumartesi

Demiryol-İş işçileri sattı, Metro A.Ş. ile TİS imzalandı

Sarı sendika Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş'te örgütlü olan ve iki gündür grevde olan işçileri sendikacılar tarafından satıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin dayattığı düşük ücreti reddederek greve çıkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in hedef göstermesi, grev kırıcılığı ve halkla karşı karşıya getirmesine rağmen direnişi kararlılıkla sürdüren işçiler sendikacıların düşük ücrette anlaştığını, kendilerini de iknaya zorladıklarını belirtti. Sendika ise grevi "uzlaşı" ile bitirdiklerini öne sürdü.

Dayatılan sefalet ücretine karşı greve başlayan 625 metro ve tramvay işçisi Demiryol-İş tarafından satıldı. İşçiler, talep ettiklerinin altında düşük zamma imza atıldığının altını çizdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ'de çalışan Demiryol-İş üyesi 625 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmesi imzalandı. 2 gün süren grev sonlandırılırken işçiler ise düşük zamma imza atıldığını belirterek, sendikacıların açıklamasını beklemeden alandan ayrıldı.

Grev süresince İzmir Büyükşehir Belediyesi önce grev kırıcılık yapmaya çalıştı, daha sonra ise halkla grevdeki işçileri karşı karşıya getirdi. Buna rağmen demiryolu işçileri haklarını alana kadar greve devam edeceklerini kaydetti.

Ancak grevin ikinci gününde Demiryol-İş ile belediye yönetimi arasında yapılan görüşmelerde toplu sözleşme imzalandı. Evrensel gazetesinin haberine göre sarı sendika düşük ücretlere imza attı. İşçiler kendilerini satan sendikacıların açıklamasını beklemeden grev alanından ayrılırken, oylama yapılmadığını ve kendilerinin zorla ikna edilmeye çalışıldığını söyleyen sürücülerin bir kısmı ve temizlik-hat birimden işçiler, "Bizi sattılar" diye tepki gösterdi.

Metro AŞ Genel Müdürlüğü önünde bekleyen basına açıklama yapan Demiryol-İş İzmir Şube Sekreteri Aytaç Yılmaz, "Her iki taraf da memnun, uzlaşı ile bitirdik. Ayrıntıyı daha sonra açıklayacağız" iddiasında bulundu.