20 Eylül 2024 Cuma

Demirtaş'tan Dersim'e: Emanetinizi yere düşürmeyeceğiz

HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Dersim halkına ?Sizin emanetinizi hiçbir zaman yere düşemeyeceğiz? diye seslendi.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Dersim'de düzenlediği mitinge binlerce kişi katıldı. 
 
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Seyitli Köprüsü’nde karşılanırken, konvoy büyük bir coşkuyla Dersim merkezine girdi. 
 
Saygı duruşu ve açılış konuşmasının ardından Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın mesajı okundu. 
 
Demirtaş mesajında, “Bizler için her şehir her bölge önemlidir, kıymetlidir elbette. Ama Dersim’in yeri bir başkadır gönüllerimizde. Dersim’in direnişi, Dersim’in mücadelesi, Dersim’in dik duruşu her zaman örnek olmuştur bizlere. Bizler de her ne koşulda olursak olalım sizlere layık olmak için elimizden geleni yapacağız. Sizin emanetinizi hiçbir zaman yere düşemeyeceğiz. Sizlerin de Dersim adaylarımızı Meclis’e taşıyacağınızdan eminim. Aday arkadaşlarımız da sizin bu erdemli tutumunuza, mütevazi bir duruşla ve fedakarca bir emekle layık olacaklardır. 24 Haziran akşamı farkınızı ortaya koyacağınıza inanıyorum” dedi.
 
Mitingde kısa bir konuşma yapan HDP Ankara Milletvekili Adayı Veli Saçılık, 12 Eylül zihniyetini taşıyan AKP’nin 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını hazmedemediğini belirterek, “24 Haziran’da AKP’nin barajını yerle yeksan edeceğiz. Bize diz çöktürmek istiyorlar. Eş genel başkanlarımız, belediye başkanlarımız, binlerce insanımız tutsak. 38’de nasıl Seyid Rıza diz çökmediyse biz de diz çökmeyeceğiz. Devrimciler, sosyalistler ve yurtseverler olarak asla geri durmadık. Kolumuzu kopardılar, bedenlerimizi deştiler ama geri adım atmadık. OHAL’i de KHK’yı da onların başına yıkacağız. Alevi açılımı yapacaklarmış! Aleviler her şeyi dişi ve tırnağıyla kazandı. Siz önce cemevinin bahçesinde katlettiğiniz Uğur Kurt’un hesabını verin” dedi.
 
HDP Dersim milletvekili adayları Meral Hanbayat ve Alican Önlü, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, ESP Temsilcisi Ekber Kaya sahneye çıkarak kitleyi selamlarken, binlerce kişiye hitap eden HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “Seyid Rıza ve arkadaşlarının anısı önünde eğilerek sözlerime başlamak istiyorum. Diyor ya 'ben sizin yalanlarınız ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun'. Dert olsun, dert olsun diz çökmedik size dert olsun” diye konuştu. 
 
“Tam 16 yıl boyunca insanlara yalandan başka bir şey söylemediler, yoksulluktan başka bir şey vermediler. Tüm yaşamı yasaklarla kuşattılar” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Bizler Meclis’e gitmeyelim diye bütün oyun. Biliyor ki, HDP baraj altında kalırsa HDP’nin 80 vekilini alacak. Ve dönüp diyecek ki 'parlamentoda çoğunluğu elde ettim, yönetimde istikrar olsun diye 2. turu da ben almalıyım.' O ikinci turu aldıktan sonra demokrasi yolu tamamen tıkanacak. O yüzden diyoruz ki, ya Erdoğan rejimi ya demokrasi. O yüzden diyoruz ki 80 değil 180 vekille o Meclis’e döneceğiz.”