16 Eylül 2024 Pazartesi

DEM Partili vekillerden katledilen Hakim Lokman için ortak soru önergesi

İstanbul Aksaray'da Hakim Lokman'ın Kürtçe konuştuğu için ırkçı saldırıda katledilmesini DEM Parti milletvekilleri Otlu, Çiçek, Konukçu, Fırat Bakan Yerlikaya'nın derhal yanıtlaması için ortak bir soru önergesi verdi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekilleri Çiçek Otlu, Cengiz Çiçek, Keziban Konukcu ve Celal Fırat, Güney Kürdistanlı Hakim Lokman'ın İstanbul'un Aksaray semtinde ırkçılar tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucunda katledilmesine ilişkin ortak soru önergesi verdi.

'SALDIRGANLARDAN KİMSE GÖZALTINA ALINMADI'
Son dönemlerde Kürtçe'nin, halay ve Kürtçe müziğinin hedef gösterilmesi sonucunda ırkçı şiddet pratiklerinin artarak devam ettiği belirtilen önergede, "Irkçı şiddetin son örneği ise İstanbul Aksaray'da yaşandı. Basında yer alana bilgilere Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin vatandaşı olan Hakim Lokman, İstanbul'un Aksaray semtinde ırkçılar tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucunda katledildi. Hakim Lokman'ın kuzeni Ekrem Nesrullah, Lokman'ın Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğradığını ifade ederek şunları dile getirmiştir: 'Üç günlüğüne otel odası rezervasyonu yapıyor. Otelden çıkıyor, saat 01.30'da bir şey yemek için kafeteryaya gidiyor. Amcasının oğluyla konuşuyor, İngiltere'deki kuzeniyle telefonda Kürtçe konuşuyor. 10-12 kişilik bir grup Hakim Lokman'ın Kürt olduğunu anlıyor. Bıçağı alıyor, kalbine saplıyor. Hastaneye ulaştırılmadan ölüyor. Kürtçe konuştuğu için ölüyor. Grup küfrediyor, Hakim de Türkçe biliyor, kabul etmiyor, karşılık veriyor. Sonrasında bıçağı saplıyorlar. Yanındaki iki kişi de gözaltında şu an. Saldırganlardan kimse gözaltına alınmadı" denildi.

'KÜRTLER BÖYLE ÖLDÜRÜLÜYOR'
Lokman'ın başka bir kuzeni olan Ramazan Muhammed'in basına yaptığı açıklamada, saldırı sırasında kardeşi ve kuzeninin de Lokman'ın yanında olduğunu ve kavgada onların da yaralandığını belirttiği aktarılan önergede, "Lokman'ın akrabalarından Evraz adlı kişi de basına yaptığı açıklamada, 'edindiğimiz bilgilere göre kuzeniyle telefonla videocall yapıyor. Birkaç kişi hakaret ediyor, kötü söz söylüyor. O da Türkçe biliyor ve anlıyor. Cevap veriyor. Bunun üzerine yemek yediği bıçakla Hakim Lokman'ı öldürüyorlar. Türkiye'de bir değil iki değil, kaç seferdir Kürtler böyle öldürülüyor. Çok acı açıkçası. Saldırganları tutuklamamışlar. Biz hükümetten meseleye eğilmesini istiyoruz. Bir değil, iki değil. Hakim bir iş insanı. Araç alım satımı yapıyor. Dubai'ye gidip geliyor. Bir iki gün dinlenmek için İstanbul'a gidiyor' şeklinde ifade etmiştir" denildi.

YERLİKAYA'NIN YANITLAMASI İSTEMİYLE SORU ÖNERGESİ
DEM Parti İstanbul Milletvekilleri Çiçek Otlu, Cengiz Çiçek, Keziban Konukcu Kok ve Celal Fırat  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın derhal yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 
🔹"Kürtçe konuştuğu için ırkçı saiklerle katledilen Hakim Lokman'ın katilleri yakanlanmış mıdır? Yakalanmadı ise bunun gerekçesi nedir?
🔹Kürtçe konuştuğu için ırkçı saiklerle katledilen Hakim Lokman cinayetine ilişkin başlattığınız geniş bir soruşturma var mıdır?
🔹Kürtçe konuşanlara yönelik ayrımcılık, hükümetinizin Kürt sorununu çözme iradesi göstermediği, aksine bu sorunu derinleştiren bir politik yaklaşım benimsediği yönündeki eleştirilere dair düşünceniz nedir?
🔹Kürt kültürüne ve diline yönelik son dönemlerde artan saldırıların gerekçesi nedir? Anadilinde konuşmak, okumak, yazmak, müzik dinlemek yasaklanmış mıdır?
🔹Son zamanlarda halay ve Kürtçe üzerinden Kürt kimliğine, diline ve kültürüne birçok alanda yapılan saldırıların ve ayrımcı uygulamaları cezasız kalmasının bu saldırı ve ayrımcı uygulamaları teşvik ettiği yönündeki eleştirilere ve tepkilere dair düşünceniz nedir? Yaşanan saldırılara ve ayrımcı tutumlara dair herhangi bir adım atacak mısınız?"