5 Ekim 2024 Cumartesi

Dedeoğulları ailesini katledenler salıveriliyor

Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi Kürt oldukları için katleden ırkçı saldırganlardan 5'i daha salıverildi. Dava avukatı konuya dair yaptığı paylaşımda, "12 Mayıs saldırısında, 5 kişi için tutuklama ve aileye koruma talep ettik, bize 4 kişinin tahliyesi ile cevap verdiler. Şu an beş kişiyi daha tahliye ettiler. Müvekkilimin yüzüne bakamıyorum" dedi.

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi Kürt oldukları için katleden Mehmet Altun ile azmettiricileri Keleş ve Çalık ailesi üyelerinden tutuklananlar salıveriliyor.

Irkçı katliamla ilgili hazırlanan iddianame Konya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, tetiği çeken ırkçı katil Mehmet Altun ile akrabalıkları bulunan ve olayın azmettiricileri olarak tutuklanan Veli Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ali Keleş'i adli kontrol şartıyla tahliye etti. Hakkında tahliye kararı verilen 4 kişi hakkında, "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme" suçundan 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, "yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçundan da 8'er yıla kadar hapis cezaları isteniyor. Ali Keleş, Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs'ta gerçekleşen ırkçı saldırı yönünden hazırlanan ve iddianamesi Konya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesine sunulan dosya kapsamında tutuklu bulunduğu için cezaevinde tutuluyor.

Öte yandan Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Konya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulduğunda da failin annesi İsmahan, babası İbrahim ve eşi Zehra hakkında tahliye kararı verilmişti. Böylece dosya kapsamında tahliye edilenlerin sayısı 9'a yükselmiş oldu.

'KORUMA TALEP ETTİK, 4 KİŞİNİN TAHLİYESİ İLE CEVAP VERDİLER'
İddianamenin tüm eksikliklere rağmen kabul edilmesine ve kendilerinin bilgisi olmaksızın bilgilerin Anadolu Ajansı'na (AA) sızdırılmasına tepki gösteren dava avukatı Abdurrahman Karabulut, yarın  karara ilişkin bir üst mahkeme olan Konya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunacaklarını dile getirdi. Karabulut, olaya ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: "12 Mayıs saldırısında, 5 kişi için tutuklama ve aileye koruma talep ettik, bize 4 kişinin tahliyesi ile cevap verdiler. Cesaret alıp katliam yaptılar. Araştırılmasını istediğimiz hiçbir talep karşılanmıyor. Şu an beş kişiyi daha tahliye ettiler. Müvekkilimin yüzüne bakamıyorum."
 
NE OLMUŞTU?
Konya'nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Kürt Dedeoğulları ailesinden 4'ü kadın 7 kişi 30 Temmuz'da Mehmet Altun tarafından evlerinde katledildi. Aile katledilmeden önce 12 Mayıs'ta komşuları olan Keleş ve Çalık ailelerinin ırkçı saldırısına maruz kalmıştı.

7 kişinin katledilmesinin ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 14 kişi gözaltına alınmış, 10'u tutuklanmıştı. Fail Mehmet Altun'un 5 Ağustos'ta yakalanmasıyla tutuklu sayısı 11'e yükselmişti. Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs'ta gerçekleşen ırkçı saldırı nedeniyle cezaevinde olan 2 kişi hakkında 7 Ekim'de verilen tutuklama kararı ile birlikte dosya kapsamında toplam tutuklu sayısı 13 olmuştu.

Başsavcılık tarafından hazırlanıp Konya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede, fail hakkında, "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme" suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet, "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve "yakarak mala zarar verme" suçundan ise 8 yıla kadar hapis cezaları istenmişti.

Soruşturma kapsamında tutuklanan diğer failler Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş'in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş'in oğlu) hakkında ise "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme" suçundan 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçundan da 8'er yıla kadar hapis cezası istenmiş, failin eşi Zehra, babası İbrahim, annesi İsmahan Altun'un 'kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması' bahanesiyle tahliyelerine karar verilmişti.