21 Eylül 2024 Cumartesi

DEDAŞ'a uyarı: İşçilerin haklarını gasp etmekten vazgeçin

İnsanca çalışma koşulu talebiyle 6 kentte eş zamanlı eylem yapan DEDAŞ işçilerinin işten çıkarılması DBP, HDP ve Yeşil Sol Parti tarafından Urfa'da DEDAŞ İl Müdürlüğü önünde protesto edildi, "İşçilerin yanındayız" denildi. DEDAŞ'ın uyarıldığı eylemde işçilerin yaşam haklarını gasp etmekten vazgeçme çağrısı yapıldı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) çalışma alanı olan 6 kentte işçiler, kötü çalışma koşullarına karşı 21 Temmuz'da iş bıraktı. Eylemler sonrası birçok işçi işten çıkarıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, konuya dair merkez ilçe Eyyübiye'de bulunan DEDAŞ İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Sözcüsü Ebru Günay, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Urfa milletvekilleri Ferit Şenyaşar ile Dilan Kunt Ayan'ın yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı.

BAYINDIR: DEDAŞ İŞÇİLERİN HAKLARINI GASP EDEN POLİTİKALARDAN VAZGEÇMELİ
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEDAŞ'ın "Urfa halkına zulüm eden bir yere" dönüştüğünü söyledi. Bayındır, "İşçilere, emekçilere yüklenen yüksek faturalar ile üretici ve esnafı mağdur eden DEDAŞ'ı protesto ediyoruz. İşçiler birçok ilde grevde. Biz de baskı politikalarını teşhir etmek, halka uyguladığı zulümden vazgeçmek için DEDAŞ yönetimine çağrıda bulunuyoruz; işçilerin insanca yaşama haklarını gasp eden bu politikadan vazgeçilmeli. Havalar oldukça sıcak, 45 dereceye varan sıcaklar söz konusu. Elektrik kesintileriyle halkın öfkesini üstünüze çekiyorsunuz. İşçilerin yanındayız, çiftçilerin yanındayız" diye konuştu.

GÜNAY: MAZLUMUN YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ
HDP Sözcüsü Ebru Günay ise, DEDAŞ'ın halkın elektrik ve su ihtiyacı hakkını gasp ettiğini belirtti. Elektrik kesintileri nedeniyle üreticilerin tarlalarını sulayamadığına dikkat çeken Günay, "Ekinler tarlada kuruyor. DEDAŞ bir zulüm şirketi. Çalışanların haklarını değil, şirketi koruyan iktidar bir kez daha şirketi savunmuştur. Eylemde olan işçiler insanca çalışma koşulları istiyor. DEDAŞ, işçilerin haklarını vermek yerine milletvekilimizin ziyaret ettiği emekçileri işten çıkarmakla tehdit ediyor. DEDAŞ'ın yaptığı ayrımcılıktır. Biz mazlumun yanında durmaya devam edeceğiz. Hiçbir tehdit bizi bundan alıkoyamayacak. İşçilerin özlük hakları tanınmalı. İnsanlar açlık sınırında yaşarken, birçok kalemden yapılan zamlar var ve halk buna karşı ücret artışı istiyor" ifadelerini kullandı.

'GREV, SENDİKAL MÜCADELE BİR HAKTIR'
Günay, şöyle devam etti: "İktidar, hak talep edenleri işten çıkarmakla tehdit ediyor. Hiçbir tehdit halkı davaya gölge düşünemez. Halkın yaşam, sağlık hakkı engellenemez. DEDAŞ hem üreticiyi hem kendi çalışanını mağdur ediyor. Hem çiftçilerin hem de emekçilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Grev, sendikal mücadele bir haktır. Bunu engelleyenler suç işliyor. Urfa Savcılığı yetkililer hakkında işlem başlatmalı. Anayasal suç işleniyor. Bu suça ortak olmayın. Bu suçu işleyenlerden hesap soracağız. Herkes yargı önünde hesap verecek. Bu devran dönecek, bu ülkede birçok şey değişecek ve suçlular mutlaka hesap verecek."

Açıklama, "Halkız haklıyız kazanacağız" ve "Direnen işçilere selam" sloganlarıyla son buldu.