21 Eylül 2024 Cumartesi

DEDAŞ işçileri işten çıkarma saldırısına karşı eyleme geçti

Çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sendikalaşma hakları için eyleme çıkan yüzlerce DEDAŞ işçisi işten atıldı. İşten atılan enerji işçileri, Enerji-Sen öncülüğünde DEDAŞ önünde eyleme geçti.

Çalışma koşullarının düzeltilmesi, insanca yaşanacak bir ücret ve sendika haklarının tanınması talepleriyle eyleme geçen ve Kod-49'la tazminatsız bir şekilde işten atılan Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) işçileri, Diyarbakır'da DEDAŞ önünde DİSK'e bağlı Enerji-Sen öncülüğünde bir araya geldi. "Atılan işçiler geri alınsın" pankartı açılan eyleme çok sayıda sendika temsilcisi de destek verdi.

DİSK/Genel-İş Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Becet Barut, "Arkadaşlarımızın yanındayız. İşverenin atacağı her adımın takipçisiyiz. Yıllardır bu kenti aydınlatan arkadaşlarımızın anayasal hakkı olan sendikaya geçişi engellenmektedir. Burada arkadaşlarımız yoksulluk sınır altındadır. En kısa zamanda bu mağduriyet giderilmelidir. İşten atılan arkadaşlar işlerine iade edilene kadar desteğimiz devam edecektir" dedi.

'SADECE HAK ETTİĞİMİ İSTİYORUM'
Şırnak'tan gelen Mazlum Barış adlı işçi, DEDAŞ personeli olarak tüm gemileri yaktıklarını, insan gibi yaşamak istediklerini söyledi. Çalışma koşulları iyileştirilene kadar eylemlerinin süreceğini belirten Barış, "Sadece hak ettiğimizi istiyoruz. Demokrasinin olmadığı yerde özgürlük olmaz. Türkiye'de hakkını almak isteyen herkesin sesi olacağız. Son arkadaşımız da işine dönene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

'YAPILAN AHLAKSIZLIKTIR'
Eyleme destek veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, "Yapılan hukuksuzluktur, ahlaksızlıktır. Bu ülkenin geleceği patronlar değil alın teri ile kazanan emekçilerdir. Bu hukuksuzluk bitene kadar KESK olarak işçilerle omu omuza mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

GEZER: BU KAVGA EKMEK KAVGASIDIR
Basın açıklamasını işten atılan işçilerden Abdullah Gezer okudu. İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için eyleme çıkan 200'e yakın DEDAŞ işçisinin patron tarafından hukuksuzca Kod-49'la işten atıldığını belirten Gezer, şöyle devam etti: "Dedaş'ta Yonca adlı ortak işletmesinde sendikamızın bine yakın üyeye ulaşması sonucunda yetkiye başvurmaya hazırlanırken işverenin enerji işçilerini gece yarısı işten atması ve hala işçilerin işine son vermeye devam etmesi, enerji işçileri sendikaya üye olmasın diye farklı iş kollarında göstermesi ve buna son ek olarak da dün gece itibariyle Yonca işletmesinde çalışan arkadaşlarımızı Dicle Köke geçirmesi, işverenin hukuka aykırı davrandığının ve suç işlediğinin aleni göstergesidir."

Ağır ve tehlikeli bir iş kolu olan enerji sektöründe işçilerin her gün sömürüldüğünü vurgulayan Gezer, "Ölümle burun buruna çalışan DEDAŞ enerji işçilerine işveren, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor" dedi.

Enerji işçilerinin derhal işe geri alınmasını ve sendikalaşma haklarının engellenmemesini isteyen Atsız, "Bu kavga ekmek kavgasıdır. Bizim emeğimize ve çocuklarımızın ekmeğine uzanan eller hem hukuk karşısında hem kamuoyu vicdanında suçludur. Biz bu suçun işlenmesine izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar emeğimize sahip çıkacağız. Direne direne hep birlikte kazanacağız" dedi.

Konuşmaların ardından işçiler, DEDAŞ önünde oturma eylemi başlattı. Eylem sürüyor. 

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "DEDAŞ işçileri yalnız değildir" sloganları atıldı.