4 Ekim 2024 Cuma

DBP: Roboski katliamını lanetliyoruz

Roboski katliamının 9. yılına ilişkin açıklama yapan DBP, katliamı bir kez daha lanetlerken, yaşamını yitirenleri andı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Roboski katliamının 9. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesinde Orgeneral Mustafa Muğlalı tarafından yapılan bir operasyon sonucu 33 kişinin katledildiği olay hatırlatılarak, yüzyıllardır Kürtlere karşı yapılan katliamlara 28 Aralık 2011'de bir yenisinin daha eklendiği belirtildi.

Kürtlere karşı yapılan, Şex Seid, Koçgiri, Dersim, 1990'lı yıllarda faili meçhuller, yakılan köyler, sürgün gibi olaylarının "devletin resmi politikası" olarak görülüp, cezasızlık politikası ile çoğaldığı belirtilen açıklamada, 2000'li yıllarda ise soykırım tutuklamaları, on binlerce gözaltı, sonrasında kentlerin tanklar ve toplarla yıkılması, bodrumlarda onlarca kişinin diri diri yakılması ile Kürtlere karşı işlenen suçlarda doruk noktasının yaşandığı vurgulandı.

9 yıl önce savaş uçakları ile 34 Kürt gencinin katledilmesi ve açılan davanın kapatılması ve cezasızlıkla sonuçlandırılması, o günden bu güne Kürtlere karşı yapılan katliamların başlangıcının olduğu kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Kürt halkının demokratik siyasette ısrarına rağmen yıllardır resmi devlet anlayışının çatışmayı ve çözümsüzlüğü dayatması sonucu Türkiye'de demokratikleşme gerçekleşmemiştir. Yaşamın kutsanması, savaşın ise lanetlenmesi ve bitirilmesi için bizler tüm bu saldırılara karşı demokratik siyasette ısrar etmekteyiz. 

"Başta Roboski olmak üzere halklara karşı yapılan katliamlar ile bir an önce yüzleşerek sorumlular cezalandırılmalıdır. Irkçı politikalara son verilmeli, demokratik siyasette ısrar edilmelidir. Dokuzuncu yılında Roboski katliamını bir kez daha lanetlerken, yaşamını yitirenlere rahmet, yakınını kaybeden ailelerimize de sabır diliyoruz."