4 Ekim 2024 Cuma

DBP: 21 Şubat yasakçı uygulamalara karşı mücadele günüdür

DBP, dilin insanlar arasında sadece bir iletişim aracı olduğu gibi kültür ve ve tarihi de geleceğe taşıdığını kaydetti. Bu nedenle egemen devletlerin işgal ettiği topraklarda sadece fiziki değil dilsel ve tarihsel soykırım da yaptığına dikkat çeken DBP, tüm halklara anadiline sahip çıkma çağrısı yaptı. 

Demokratik Bölgeler Partisi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Dilin insanlar arasında sadece bir iletişim aracı olmadığı belirtilen açıklamada, aynı zamanda kültür ve tarihin geleceğe taşınma aracı olduğu ifade edildi. 

Bundan dolayı egemenlerin işgal ettikleri topraklarda sadece fiziki soykırım değil aynı zamanda dilsel ve tarihsel bir soykırım da başlattığına dikkat çekilen açıklamada, "Yaşadığımız topraklara baktığımız da Osmanlının yıkılışı ve genç Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte ilk olarak halkların dilleri yasaklanmış, Türkçe dışında diğer tüm dil ve kültürler hain ilan edilmiştir. Ulus devlet modelini oturtmak isteyen Cumhuriyetin ilk dönemindeki ittihat terakki anlayışı, Güneş Dil Teorisi ile bu toprakları halklar, diller ve kültürler mezarlığına dönüştürmek istemişlerdir. Bu dönemde birçok dil kullanılmayarak yok olmuştur. Özellikle Kürt illerinde Kürtçe konuşmaya para cezaları vb uygulamalar ile dil kırım politikası uygulanmıştır. Tüm bu baskı ve asimilasyon politikalarına karşı birçok halk ve dil yok olurken, Kürt halkı ve dili direnerek günümüze gelebilmiştir" denildi. 

Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet'inde sağlık ve eğitim hizmetleri başta İngilizce ve Arapça olmak üzere birçok dilde verilirken milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçeye ise yer verilmemektedir. Kürtçe başta meclis olmak üzere devletin resmi kurumlarında bilinmeyen bir dil olarak görülmektedir. Kürtçe dili üzerine baskılar her geçen gün artmaktadır. Bizlerde tüm bunlardan yola çıkarak, halk olarak Kürtçenin eğitim dili ve yaşam dili olması için tüm zorlukları göğüsleyerek, mücadele etmeliyiz. Bu mücadele ile Kürt halkına karşı uygulanmak istenilen tecride karşı dur diyebiliriz. Kürt dilini yaşatarak, Kürt tarihini gelecek nesillere taşıyabilir ve Ulusal birliği sağlayabiliriz. Bu bilinç ve birikimle 21 Şubat dünya dil gününü yasakçı uygulamalara karşı mücadele günü olarak görüyor ve kutluyoruz. Tüm halkları anadillerine sahip çıkmaya, egemenlere ise halkların dillerine karşı saygılı olmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.