Davutpaşa patlamasında yaşamını yitirenler 12. yılında anıldı
İstanbul Davutpaşa'da bir atölyede 12 yıl önce gerçekleşen patlamada yaşamını yitiren 21 kişi, patlamanın olduğu yerde anıldı.
Adalet Arayan İşçi Aileleri, 31 Ocak 2008'de İstanbul Davutpaşa'daki bir atölyede meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 20'si işçi 21 kişiyi andı.
Aileler patlamanın olduğu yere yürüyüş düzenledi. Yaşamını yitirenlerinin fotoğrafları ve "12 yıldır adalet arıyoruz" yazılı pankart ile "Davutpaşayı unutmadık unutturmayacağız", "Sorumlular yargılansın, adalet istiyoruz" dövizleri açan kitle, "İş kazası değil, cinayet", "Çalışırken ölmek istemiyoruz" sloganları attı.
'12 YILDIR ADALET ARAYIŞINDAN VAZGEÇMEDİK'
Adalet Arayan İşçi Aileleri adına patlamada yaşamını yitiren Gülhan Çabuk'un eşi İdris Çabuk konuştu. Çabuk, iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirenleri anarak, acılarının halen taze olduğunu ifade etti. 12 yıldır adalet arayışından vazgeçmediklerini söyleyen Çabuk, "12 yıldır her gün yüreklerimiz dağlanıyor, acılarımız taptaze, işte bu acılarımız ve adalet ülkümüz bizleri birleştirdi. Yılmadık, bıkmadık, usanmadık. Adalet gerçekleşsin diye gayret gösterdik" dedi.
Yürüttükleri 12 yıllık mücadelenin yalnızca kendi mücadeleleri olmadığını belirten Çabuk, "Bizler, sadece kendi adalet davamızın değil, emeğiyle geçinen, denetimsizlik ihmal nedeniyle hayatını kaybeden bütün işçi kardeşlerimizin acısını kalbimizde hissettik. Bütün kaygımız ve mücadelemiz, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmaması içindir. Çalışırken ölmemek içindir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlandığı daha insani çalışma koşulları içindir. Denetim sorumluluğu olanların görevlerini gereği gibi yapması içindir" diye konuştu.
Davutpaşa'nın unutturulmaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi'nden patlamanın olduğu yerin yaşamını yitirenler adına park yapılmasını talep ettiklerini söyleyen Çabuk, bu konuda ısrarcı olacaklarına vurgu yaptı.
ADALET YERİNİ BULMADI
Patlama sonra açılan davada adaletin yerini bulmadığını belirten Çabuk, "Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri iş cinayetinde sorumlu bulunmasına rağmen verilen cezaların 'cezasızlık' anlamına geldiğini gördük. Cezaların iki yılın altında olması ve bununla beraber 'hükmün açıklanmasının geri bırakılması' karan nedeniyle sanıklar bir gün bile hapis yatmadı, Davutpaşa patlamasında yakınlarını kaybedenler olarak, vicdan ve adalet duygumuzu zedeleyen bu kararı kabul etmedik, avukatlarımız aracılığıyla üst mahkemelere itirazlarımızı yaptık" diye kaydetti.
Ardından söz alan patlamada yaşamını yitiren Orhan Saday'ın babası Adnan Saday, hükümete seslenerek, "Hepimiz burada yaralıyız. Biz buraya park yapmak istiyoruz" dedi.
Yaşamını yitiren işçi Hüseyin Tayranoğlu'nun eşi Fadime Tayranoğlu da 12 yıldır adalet arayışlarına devam ettiklerini, mücadelelerinin amacının başka acıların yaşanmasını önlemek olduğunu söyledi.
Açıklamaların ardından patlamanın yaşandığı yere karanfil bırakan kitle, buradan 91'inci Adalet ve Vicdan Nöbeti için Taksim Galatasaray Meydanı'na geçti.