4 Ekim 2024 Cuma

Danıştay, Emniyet'in kamusal alanda video çekilmesini engelleyen yürütmesini durdurdu

Danıştay, kamusal alanda cep telefonuyla video çekilmesini engelleyen Emniyet genelgesinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Kararda, genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulandı.

Danıştay 10. Dairesi, eylemlerde halkın cep telefonuyla video çekmesini engelleyen Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin yürütmesini durdurdu. Karar oybirliğiyle alındı.

Kararda, söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.

Bu genelgeye karşı, Antalya Barosu tarafından Danıştay'a dava açılmıştı. Karar tutanağında kararın 15 Eylül 2021'de verildiği görüldü.

NE OLMUŞTU?
Emniyet Genel Müdürlüğü, Nisan 2021'de yayımladığı genelgeyle kamusal alanda, 'polislerin görevlerini yaparken' ses ve görüntü kaydının alınmasını engellemek istemişti.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayınlanan genelgede, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği ifade edilmişti.

Karara gerekçe olarak "özel hayatın gizliliğinin ihlali" gösterilmiş ve ses ve görüntü kaydı alınmasının, 'kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği' iddia edilmişti.

Siyasi muhalefet ve kamuoyu ise Danıştay'ın kararında belirtildiği gibi, bu genelgenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve haberleşme özgürlüğünü hukuksuzca engellediğini vurgulamıştı.

Bu genelgenin yürürlükte kaldığı süre boyunca yüzlerce gazeteci ve yurttaş, haksız yere engellendi, bazıları ise gözaltına alındı.