DAİŞ'i finanse eden çeteciler tahliye edildi
Türk devletinin DAİŞ işbirliğine bir yenisi eklendi. DAİŞ'i finanse etmek için Türkiye'de çalışma yürüten 19 kişiden 18'i hakkında tahliye kararı verildi. Tutuklu tek DAİŞ'linin ise Türkiye vatandaşlığına başvurarak, 500 bin dolar teminat yatırdığı ortaya çıktı.
Rakka'dan Türkiye'ye, Türkiye'den de Suriye'de DAİŞ'in etkin olduğu bölgelere para gönderen 19 kişiden 18'si geçen hafta tahliye edildi. Tutuklu DAİŞ çetecileri, 'örgütü üyeliği' ve 'örgüt finansmanı' suçlaması ile 15 yıldan 42 yıla kadar ağır hapis cezası ile yargılanıyordu. Ayrıca, davada DAİŞ üyeliği ve örgüte finans sağlama suçlarından tutuklu kalan tek sanık, Suriye uyruklu İmad Machnouk'un da Türkiye vatandaşlığı için başvuruda bulunduğu ve 500 bin Amerikan doları teminat yatırdığı ortaya çıktı. İmad Machnouk'un yargılanmasına ilişkin duruşma Şubat 2025'te görülecek.
DAİŞ'İN FİNANSI İÇİN ALTI PARAVAN ŞİRKET KURULDU
Artıgerçek'te yer alan haberde; tutuklu yargılanan DAİŞ çetesinden tamamına yakını 2023 yılı içinde düzenlenen polis operasyonları ile gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 25 Haziran 2024 tarihinde kabul edildi. DAİŞ üyeliği ve finansmanı suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, turizm ve kuyumculuk sektörlerinde faaliyet gösteren altı paravan şirket kurulduğu bilgisi yer aldı. Suriye ve Türkiye arasında Afak, Hwj, Al Avail, İkra, Click ve Al Barakat isimli şirketler üzerinden, 2017-2023 yılları arasında 1 milyar liralık işlem hacmi gerçekleştirildiği belirtildi.
PARA TRANSFERİ İÇİN 'HAWALA' SİSTEMİ
DAİŞ'e para temin eden şirketlerin Alamiyah, Sanabil ve Taiba isimli WhatsApp grupları üzerinden iletişim sağladığı, MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) takibine takılmamak amacıyla kişi ya da şirketlerin, kayıt altına alınmadan yurtdışına para transfer edilmesini sağlayan 'Hawala' sistemini kullandığı belirtildi. Buna göre, kişi ya da şirketler, bulundukları ülkedeki paravan şirket, kuyumcu ya da döviz bürolarına nakit ödeme yapıyor. Yatırılan para aracılara iletiliyor. Aracılık yapan kişi de belirtilen miktarı diğer ülkedeki anlaşmalı yere yatırıyor. Transfer açıklamalarında ise zekat, yetim ve sadaka gibi ifadeler yazılıyor. İşlem, havale yapan ve alan kişiler arasında iletişim yoluyla sağlanıyor ve kayıt altına alınmıyor.
EL HOL KAMPINDAKİ DAİŞ'LİLERİN KAÇIRILMASI İÇİN PARA GÖNDERİLDİ
İddianamede, YPG denetimindeki El Hol kampındaki DAİŞ'li kadın ve çocukların kaçırılması para gönderildiği, bu paraların elden ve Hawala yöntemiyle yollandığı bilgisi yer aldı.
Türkiye vatandaşlığı için başvuran ve 500 bin dolar teminat yatıran Suriyeli İmad Machonouk'un sahibi olduğu Piko Turizm Şirketine ait banka hesabına, DAİŞ üyesi olduğu belirlenen ve mal varlığı dondurulan kişilerin para transfer ettiği ve bu paraların DAİŞ'e aktarıldığı tespit edildi.
İmad Machnouk'un bu şirketi farklı zamanlarda başka kişilere devrettiği, fakat 2022'de şirketin tüm hisselerini yeniden devraldığı belirtilirken, yaklaşık 13 milyon liralık işlem hacmine sahip şirketin hesaplarına ilişkin incelemede, kuyumculuk işlerine ilişkin faaliyetlere ulaşılamadığı tespit edildi. MASAK raporuna göre; İman Mackhnouk'ın kişisel hesapları en az 212 milyon liralık işlem hacmine sahip.
İSPANYA, ALMANYA, HOLLANDA, İTALYA'YA PARA TRANSFERİ
Tutuklanan 19 DAİŞ'linin mal alış-satış kaydıyla veya ticari faaliyetleriyle bağdaştırılamayan, mali profilleriyle uyumlu olmayan veya hayatın olağan akışına uygun mahiyette görünmeyen finansal işlemleri tespit edilirken, ayrıca aralarında yabancı uyrukluların da olduğu üçüncü kişilerden para girişleri ve farklı alıcılara transfer işlemi gibi fon transferine aracılık ettikleri belirlendi.
Para transferi yapılan ülkeler arasında Suriye ve Irak dışında İspanya, Cezayir, Kanada, İtalya, Almanya, Fas, Ukrayna, Suudi Arabistan, Kıbrıs, Norveç, İsveç, Hollanda, Tunus ve Libya da bulunuyor. Bu ülkeler arasında hem hawala hem de banka iban numaraları ile transferlerin karşılıkla yapıldığı bilgisi yer alıyor.
RAKKA'DAN İSTANBUL'A PARA TRAFİĞİ
İddianameye göre; DAİŞ üyesi Abd-al-Hamid Hadid kod adlı Suriye uyruklu Abu Alaa, Ocak ve Şubat 2023 arası, yani 30 günlük süre içinde örgüt adına Türkiye'ye 20 kez hawala yöntemi ile toplam 600 bin Amerikan doları gönderdi. Amerikan istihbarat birimi FBI tarafından bildirilen istihbarata göre; DAİŞ üyesi Abu Alaa, Türkiye'den Suriye'nin Rakka ile El-Badiye bölgesine belirsiz sıklıkla gitti ve döndü. Abu Alaa'nın Türkiye'de faaliyette bulunan Pico Exchange isimli şirketten fon elde ettiği de MASAK raporları ile anlatıldı.
18 DAİŞ'Lİ TAHLİYE EDİLDİ
İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince Haziran 2023'te kabul edilen iddianamede, sanıklar İmad Machnouk ve Ahmadramı Abdulkafı'nın 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' ve 'ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma' suçlarından 22'şer yıl 6'şar aydan 42'şer yıla kadar ağır hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. Diğer 17 sanığın da 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' suçlarından ayrı ayrı 15'er yıldan 30'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Geçen hafta görülen duruşmada ise tutuklu DAİŞ'lilerden Imad Machnouk dışındaki tüm çeteciler delil yetersizliği bahanesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
ÖRGÜTÜN FİNANSÖRÜ İMAD MACHNOUK TÜRKİYE'YE VATANDAŞLIK İÇİN RÜŞVET VERDİ
Sanık İmad Machnouk'ın avukatının geçtiğimiz günlerde yargılandığı mahkemeye sunduğu tahliye talebi dilekçesi ile sanığın Türkiye vatandaşlığı için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. İmad Machnouk'un avukatının mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesinde, müvekkilinin cezaevinde psikolojisinin bozulduğu, altı çocuğu ve eşinin ekonomik olarak zor durumda kaldığı öne sürülerek Türkiye vatandaşlığını almak için 500 bin Amerikan Doları teminat olarak ödediği bilgisine yer verildi.
DAVA TÜRKİYE'NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKARMASINA VESİLE YAPILDI
Türk devletinin, DAİŞ vb. terör örgütlerinin finansmanı ve kara para aklama merkezi haline gelmesi nedeniyle, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) önerisiyle Türkiye gri listeye alınmıştı. Türkiye, 19 DAİŞ'linin tutuklanmasından iki ay sonra 28 Haziran 2024 tarihinde gri listeden çıkartılmıştı.