22 Eylül 2024 Pazar

DAİŞ'i bitirme hamlesinin kadın komutanı SİHA saldırısında yaşamını yitirdi

DAİŞ'i bitirme hamlesine komutanlık eden YPJ komutanlarından Jiyan Tolhildan ve iki kadın gerilla, Türk devletinin SİHA saldırısında yaşamını yitirdi.

Türk devleti Rojava'ya yönelik DAİŞ çetesi saldırılarının durdurulmasına öncülük eden YPJ komutanlarından Jiyan Tolhildan ve iki kadın gerillaya SİHA saldırısı düzenledi.

Yekineyên Parastina Jin (YPJ) ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, Qamişlo'da düzenlenen Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu dönüşü, Anti Terör Güçleri (YAT) komutanlarından Jiyan Tolhildan ve komutan Roj Xabûr ile YAT üyesi Barîn Botan'ın bulunduğu araca SİHA saldırısı düzenlendiğini açıkladı. 3 kadın gerillanın yaşamını yitirdiği saldırının Türk devleti tarafından düzenlendiği duyuruldu.

QSD: DEVRİM KAZANIMLARI HEDEFTE
SİHA saldırısına ilişkin açıklama yapan QSD, Türk devleti ve çetelerinin özgürlük mücadelesini ve Rojava devrimini yok etmeyi amaçladığını vurguladı. İmha ve soykırım konsepti uygulayan Türk devleti ve çetelerinin, devrimci kadınların öncülüğü sayesinde kazanılan Rojava Devrimi ve kazanımlarını hedef aldığını kaydeden QSD, "Koalisyon güçleri de en az Türk devleti kadar bu saldırılardan sorumludur. Tehdit ve saldırılara karşı sessiz kalmayacağız. Saldırıya cevabımız işgali yenmek, Rojava ve Kuzey ve Doğu Suriye'nin özgürlüğünü garanti altına almak olacaktır" diye belirtti.

'İNTİKAMLARINI ALACAĞIZ'
Şehitlerin intikamını alma ve işgali yenme sözü verilen QSD açıklamasında, "Jiyan komutan, Roj Komutan ve yoldaş Barîn nasıl Kuzey ve Doğu Suriye ve Rojava'nın özgür geleceği için mücadele ettiyse, emek verdiyse ve çalışma yürüttüyse, bizde onların mücadele ve emeklerinden aldığımız güçle ve yoldaşlık sözüyle mücadele edeceğiz. Şehitlerin mirasının devamıyız, halkımıza, toprağımıza ve devrimimize yönelik hiçbir tehdit ve işgal saldırısını kabul etmeyeceğiz. Kazanana kadar her türlü saldırıya karşı duracağız ve şehitlerimiz intikamını alacağız" denildi

DAİŞ'İ BİTİRME HAMLESİNİN KOMUTANLIĞINI YAPTI
Saldırıda yaşamını yitiren YPJ komutanlarından Jiyan Tolhildan, 2019 yılında DAİŞ'i bitirme amacıyla başlatılan ve Dêrazor'un Hecin beldesine bağlı Baxoz köyünde yapılan Cizre Fırtınası hamlesinde YPJ Dêrazor Saha Komutanlığı yaptı. Tolhildan, DAİŞ'in fiziki olarak bölgede bitirilmesinin ardından yapılan törende, elde edilen zaferi mücadelede yaşamını yitirenler, aileleri ve dünya kadınlarına armağan etmişti.

Jiyan Tolhildan konuşmasında şu ifadelere yer vermişti: "Çünkü özelde 7 yıldır gözünü kırpamadan direnişin içine dahil olan kadınların öncülüğünde bu halk, kültürüne, toprağına, değerine sahip çıktı. DAİŞ şuan fiziki olarak sadece bitirildi. Ama DAİŞ kültür, zihniyet ve düşünce olarak halen var. Bu yüzden biz kadınların daha güçlenmesi ve her zamankinden daha çok ön cephede olması gerekir. Sadece Suriye ve Kürt kadınları için değil zulüm ve baskı altında olan her kadın için YPJ tarihi rolünü yerine getirmiştir. Tekrar bu zaferi tüm dünya kadınları ve Ortadoğu ve Kürdistan kadınlarına armağan ediyoruz. Ve şunu söylemek istiyoruz: Zulüm bugün DAİŞ şahsında açığa çıktı bizler üzerimize düşeni yaptık bunu tüm dünya gördü. Zulüm nereden gelirse gelsin biz yine elimizden geleni yapacağız. Bundan dolayı sınırları tanımıyoruz ve ne olursa olsun bu zulmü bitireceğiz."