22 Eylül 2024 Pazar

DAİŞ'e karşı savaşan kadınların hedef alınmasına tepki

Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu sonrası SİHA saldırısında yaşamını yitiren 3 kadın komutan için yapılan açıklamada bölgedeki garantör güçlerin, saldırının sorumlusu olduğu belirtildi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu sonrası SİHA ile araçlarının hedef alınması sonucu kadın komutanlar Jiyan Tolhildan, Roj Xabur ve Barîn Botan'ın yaşamını yitirmesine tepki gösterildi. Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Kadın Koordinasyonu ve Kongra Star yaptıkları açıklamalarla saldırıyı kınadı.

Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Kadın Koordinasyonu, Kobanê Yönetim Meclisi binası önünde açıklama yaptı. Meclis yöneticileri ve Özerk Yönetim kurullarının katılımıyla gerçekleştirilen açıklamada Nazîn Zada konuştu. Zada, "İşgalci Türk devleti bütün dünyanın gözü önünde Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı şovenist siyasetini sürdürerek bütün kanun ve ateşkesleri ihlal ediyor. Uluslararası toplumun bu sessizliği Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'de daha çok şehir ve köyü hedef almasına neden oluyor. Bu sessiz tutum bölgedeki güvenliğe, istikrara ve teröre karşı mücadeleye hizmet etmiyor. Suriye'nin egemenliğini ihlal eden işgalci Türk güçleri uzun bir mücadele tarihine sahip olan aynı zamanda DAİŞ çetelerine karşı savaşta en ön cephede yer alarak bütün alanlarda etkin olan 3 YPJ komutanını hedef aldı" dedi.

'KAZANIMLAR YOK EDİLMEK İSTENİYOR'
Saldırıların amacının kadınların iradesini kırarak korku ve endişe yaratmak olduğuna dikkat Zada, elde edilen kazanımların yok edilmek istendiğini belirtti. Bölgedeki garantör güçlerin bu saldırıların sorumlusu olduğunu belirten Zada, Uluslararası Koalisyon, Rusya, Şam hükümetini, hukuki, insani ve kadın kurumlarını bölgenin güvenliğini savunmak için göreve çağırdı.

KONGRA STAR'DAN MÜCADELEYİ YÜKSELTME ÇAĞRISI
Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin DAİŞ'e karşı savaşan kadınları katlettiğini belirterek, kadın iradesinin hedef alındığına işaret etti. Açıklamada, uluslararası sessizliğin Türkiye'nin bölgedeki suçlarını meşrulaştırdığı ve bunun Türk devletiyle işbirliğinin göstergesi olduğu belirtildi. Açıklamada, kadınlara mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.