4 Ekim 2024 Cuma

Dağ'dan Soylu'ya: 'Görünmeyenler' bu gücü sizden mi alıyor?

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Soylu'nun yanıtlaması için verdiği soru önergesinde kendilerini “Görünmeyenler” olarak tanıtarak HDP Gençlik Meclisi üyelerini kaçırıp, ayanlık dayatanların kim olduğunun açıklamasını istedi. 

Son süreçlerde kendilerini istihbarat veya polis olarak tanıtan silahlı kişiler birçok genci kaçırıp ajanlık dayatmasında bulunuyor. 2020 yılı içerisinde 160 HDP Gençlik Meclisi üyesi tehdit edilip bu dayatmaya maruz kaldı. 

2 Şubat 2021 tarihinde Ankara'da Bahçelievler metrosu çıkışında HDP Gençlik Meclisi üyeleri Ronda Bat ve Sultan Taş, 6 kişi tarafından zorla kaçırıldı. Kendilerini, “Görünmeyenler” olarak tanıtan kişiler Bat ve Taş'a, ajanlık dayattı; araçta yarım saat tuttuktan sonra şehir dışında sapa bir yere bıraktı. 

Konuya ilişkin Meclis'e soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dersim Dağ, İçişleri Bakanı Soylu'ya, “Görünmeyenler”in kim olduğunu sordu. 

HDP Milletvekili Dersim Dağ'ın, Soylu'ya yönelttiği sorular şöyle:

“Bu yaşanan kaçırılma ve ajanlık  dayatması gibi olaylar bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
Gençleri kaçıran bu kişiler kolluk veya istihbarat mensubu mudur?
HDP Gençlik Meclisi üyelerinin kendilerini kolluk veya istihbaratçı olarak tanınan kişilerce sistematik bir şekilde kaçırılıp tehdit edilmelerinin gerekçesi nedir?
▪ Bakanlığınız, kaçırılma anlarına ait görüntü, ses kaydı, araç plakaları, şahitler ve suç duyuruları olmasına rağmen neden gençleri kaçıran kişiler hakkında bir işlem başlatmamaktadır?
Bu kişiler bakanlığınız tarafından korunmakta mıdır?
Devlet adına, yurttaşları kaçırıp tehdit eden, polis kimliği taşıyan ve kendilerine 'Görünmeyenler' diyen kişiler kimlerdir? Bu güç bakanlığınızın bilgisi dahilinde kurulan bir güç müdür? Değil ise neden polis kimliği taşımaktadır?
Son 5 yılda kendisini istihbaratçı veya polis olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldığı için şikayette bulunan kişi sayısı kaçtır? Bu şikayetler ile ilgili yürütülmüş soruşturmalar ne aşamadadır?”