19 Eylül 2024 Perşembe

Cumartesi Anneleri Zeynel Kürsep için adalet istedi

Gözaltında kayıpların akıbetini sormak için 676 haftadır Galatasaray'da oturma eylemi yapan Cumartesi anneleri, Zeynel Kürsep için adalet istedi.
676 haftadır gözaltında kayıplar için adalet isteyen Cumartesi Anneleri, Galatasaray'da oturma eylemi yaptı. Eylemde kontrgerilla cinayetlerine dikkat çekilirken Hizbullah çeteleri tarafından katledilen Zeynel Kürsep'in akıbeti soruldu.
 
 
Cumhuriyet gazetesi davasında tutuklu yargılanan ve dün tahliye olan Murat Sabuncu'nun da katıldığı eylemde, 24 yıl önce Hizbullah tarafından katledilen Zeynel Kürsep'in akıbetinin açıklanması talep edildi. Yapılan konuşmada "Kürsep ailesinin 'oğlumuzdan bugüne kadar hiç haber alamadık, üzerinde bir dua okumak için sadece bir mezarının olmasını istiyoruz' diyen seslerine sesimizi katmak için Galatasaray'da buluştuk" denildi.
 
Ankara'da gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin, "Biz 22 yıldır kayıplarımızın akıbetini soruyoruz. Bu insanları kim katletti dedik, katliamı yapanların yargılanmasını istedik. Diktatörler, katliamcılar bir halka hesap vereceklerdir. Bu insanlar suçsuz olarak katledildi, tek suçları muhalif olmalarıydı, devrimci, sosyalist olmalarıydı. Bu ülkeye demokrasi ve adalet gelecekse bizlerle yüzleşmek zorundalar. Adaletin gelmesi için elimizden gelen herşeye yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.
 
ZEYNEP KÜRSEP NEREDE? KAYIPLARIMIZ NEREDE?
 
1993 yılında Siverek'te gözaltına alınarak kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın kızı serpil Taşkaya cumartesi anneleri adına açıklamada bulundu. Taşkaya, "676 haftadır Galatasaray’dan devleti yönetenlere, yargı makamlarına ve kamuoyuna sesleniyoruz.
 
Sevdiklerimiz devlet görevlileri ya da devletin yetkilendirmesi, desteği veya göz yummasıyla hareket eden kişiler, gruplar tarafından gözaltına alındı, kaçırıldı ve işkenceyle sorgulandıktan sonra kaybedildi. Hak ve özgürlük talep eden muhalifleri bastırma ve sindirme amacıyla uygulanan bu şiddet yöntemini, tüm iktidarlar inkar ve cezasızlıkla karşıladı. Kaybedilenlerin yakınlarının hakikati bilme ve adalete ulaşma kanalları tamamen kapatıldı" dedi.
 
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
"Bu topraklarda yüzlerce kişi zorla kaybedildi. Kaybedilmelerin büyük çoğunluğu devlet görevlileri tarafından gerçekleştirilse de '90'lı yıllarda bazı aşiretlere gözaltına alma ve sorgulama yetkisi verildi. İnsanların Hizbullah tarafından kaçırılarak vahşi yöntemlerle sorgulanmasına devlet tarafından göz yumuldu ve bu topraklar zorla kaybetme cehennemine dönüştürüldü. Hizbullah mensuplarının gündüz vakti sokakta hiçbir engelle karşılaşmadan infazlar ve kaçırmalar gerçekleştirdikleri ve güvenlik güçlerinin buna göz yumduğu iddiaları TBMM Araştırma Komisyonu Raporlarına geçti."
 
HİZBULLAHÇILAR KOMANDOLAR TARAFINDAN EĞİTİLDİ
 
"90’larda Hizbullah mensuplarının basına yansıyan demeçlerinde; Hizbullah’ın özellikle Batman, Nusaybin ve Silvan'da üs kurduğu, eğitim merkezleri olduğu, kendilerini eğitenlerin, Bolu, Kayseri, Isparta ve Ankara'daki komando taburlarından geldiği ve Diyarbakır Çevik Kuvvet Merkezi, Kızıltepe Orduevi, Batman MİT binasında da merkezileri bulunduğu anlatılıyordu. Milletvekili Eyüp Aşık ise Hizbullah’ın devletle bağlantısını şöyle özetliyordu: "Güneydoğu’da terörle mücadelede devletin en etkili üç silahı vardı. Özel tim, koruculuk ve Hizbullah."
 
"90’lı yıllarda Hizbullah’ın üssü haline Batman’da çok sayıda insan Hizbullah tarafından kaçırılarak sorgulandı ve kaybedildi. Kaçırılan bu insanlardan bazıları fidye karşılığı serbest bırakıldı ve yaşadıklarını kamuoyu ile paylaştı. Ancak bu iddiaların hiçbiri hakkında yasal takibat yapılmadı. 24 yaşındaki Zeynel Kürsep, Batman'da Hizbullah tarafından kaçırılarak kaybedilen insanlardan biri oldu."
 
KAÇIRANLAR BELLİ AMA BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI
 
"Zeynel Kürsep Batman'da yaşıyor, bir binada konut işçisi olarak çalışıyordu. 24 Mart 1994 günü hasta olduğu için Batman Devlet Hastanesi’ne gitti. Hastane’den ayrılan Zeynel Kürsep, Diyarbakır Caddesi'nde yürürken yanına yaklaşan bir arabada bulunan silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Kendisi de Hizbullah tarafından kaçırıldıktan yaklaşık 11 ay sonra fidye karşılığı serbest bırakılan F.T isimli şahıs; Zeynel Kürsep ile aynı sığınakta 8 ay kadar birlikte tutulduğunu, kendisi serbest bırakıldığında Zeynel Kürsep’in hala sığınakta olduğunu söyledi ve Zeynel Kürsep’in tutulduğu evlerin adresini verdi."
 
Tanığın anlatımına göre Zeynel Kürsep kaçırıldıktan sonra Bahçelievler Karakolunun arkasında bulunan bir apartmanda, Sami Karadeniz'e ait dairede 6 gün alıkonuldu. Bu evden, kaçırılan başka insanların da tutulduğu bir Hizbullah sığınağına götürüldü. Sığınakta 6 ay kadar tutulduktan sonra da Batman'a bağlı Zorava köyündeki Aziz Önlük'e ait evin altındaki sığınağa götürüldü. Zeynel Kürsep'i kaçıranların kimlikleri ve onun tutulduğu yerlerin adresleri belli olmasına rağmen, baba İbrahim Kürsep Cumhurbaşkanlığı, emniyet, savcılık, valilik ve OHAL Valiliği nezdinde yaptığı başvurulardan bir sonuç alamadı."
 
Açıklamada ayrıca "Cizre ve Yüksekova'da buluşamayan kayıp yakınlarının Galatasaray'daki sesiyiz. Mücadele arkadaşımız kayıplarımızın avukatı Tahir Elçi katledileli 118 hafta oldu" denildi. Oturma eylemi, tutuklu gazeteciler için kırmızı karanfiller atılmasıyla sona erdi.