19 Eylül 2024 Perşembe

Cumartesi Anneleri: Abdurrahim Demir'i unutmadık

1012. hafta eyleminde Galatasaray Meydanında yan yana gelen Cumartesi Anneleri, 17 Ağustos 1995'te gözaltında kaybedilen Abdurrahim Demir'in akıbetini sordu, faillerin cezalandırılmasını istedi.

Cumartesi Anneleri, 1012. hafta eyleminde bir kez daha polis bariyerleriyle çevrili Galatasaray Meydanı önünde yan yana geldi.

Gözaltında kaybedilen fotoğraflarının ve karanfillerin taşındığı eylemde basın açıklamasını Ayşe Tepe okudu. 17 Ağustos 1995'te Mardin'in Kızıltepe ilçesinde gözaltında kaybedilen Abdurrahim Demir'in hikayesini kamuoyuyla paylaşan Tepe, askerliğini yeni bitiren Abdurrahim Demir'in, Mardin'deki evine döndüğünü söyledi.

AİLESİ 'BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKIN' DİYE TEHDİT EDİLDİ
"Ailesinin tavsiyesi üzerine, genç bir kızla tanışmak amacıyla Adana'ya, akrabalarının yanına gidecekti. Abdurrahim, 17 Ağustos 1995 tarihinde Mardin Ömerli'den evlilik niyetiyle yola çıktı. Bindiği otobüs yaklaşık bir saat kadar yol aldıktan sonra, Mardin Kızıltepe Şavalet kontrol noktasında askerler tarafından durduruldu. Kimlik kontrolü yapan askerler, Abdurrahim'i gözaltına aldı" diyen Tepe, görgü tanıklarının Demir'in Şavalet Jandarma Karakolu'na götürüldüğünü gördüğünü söyledi.

Karakola giden anne Kesriye Demir'e "Biz böyle birini almadık" dendiğini aktaran Tepe, bunun üzerine ailenin Mardin Emniyetine başvurduğunu ancak "Bu işin peşini bırakın" diye tehdit edildiğini kaydetti.

'TÜM GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI'
Tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını ifade eden Tepe, "Abdurrahim Demir'den bir daha haber alınamadı. Anne Kesriye Demir, 20 yıl boyunca yolunu beklediği oğlunu bulamadan, akıbetini öğrenemeden; ağabeyi Mehmet Demir ise 23 yıl boyunca Galatasaray'dan sorduğu 'Kardeşime ne oldu?' sorusuna bir cevap alamadan aramızdan ayrıldılar" dedi.

ETKİN SORUŞTURMA TALEBİ
Tepe, şöyle devam etti: "1012. haftamızda, mücadele arkadaşlarımız Kesriye ve Mehmet Demir yerine adli makamlara sesleniyoruz: Abdurrahim Demir dosyasında 29 yıldır süren cezasızlığa son verin ve etkin bir soruşturma başlatın. Kaç yıl geçerse geçsin Abdurrahim Demir için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz."

Eylem, Galatasaray Meydanına karanfillerin fırlatılmasıyla son buldu.