19 Eylül 2024 Perşembe

Çukurova'da su bitti, çiftçiye 'ekmeyin' mesajı gönderildi

Çukurova'da çiftçilere Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından gönderilen yazıda, suyun bitmek üzere olduğuna dikkat çekilerek, güzlük ekim yapılmaması istendi.

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinden Çukurova'da su bitti. Ali Ekber Yıldırım'ın Ekonomim'deki yazısına göre Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği köy muhtarlıklarına ve ilgili birimlere yazı göndererek güzlük ekim yapılmamasını istedi, yapılsa bile su verilemeyeceğini bildirdi.

Çiftçilere resmi yazı ile "ekim yapmayın, su yok" denildi. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, 24 Temmuz 2024 tarih ve 13743023.956-1313 sayılı yazı ile çiftçilere güzlük ekim yapmamaları konusunda uyardı. Seyhan Sulaması Rotasyon Programı Hakkında konulu yazıda şöyle denildi:

 "12.07.2024 tarihi itibariyle Seyhan Barajında 357.31 hm3 (hm3, hektometre küp demek. 1 hektometre küp 1 milyon metreküpe eşit) sulamada kullanılabilir su bulunmakta olup bu miktarın ancak çok yıllık bitkilerin (Narenciye, her çeşit meyve bahçesi, her çeşit fidan vb.) su ihtiyaçlarını karşılayabileceğinden,  güzlük ekim (Soğan-sarımsak, patates, her çeşit sebze vb.) yapılması halinde çok yıllık bitkilere su verilmemesi riski oluşacağından, kendi imkanı ile sulama yapabilecek çiftçiler haricinde (Dere yatağı ve drenaj kanalından sulama yapanlar hariç) güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir.

Bu kapsamda güzlük ürün ekilmesi durumunda mevcut su bütçesi ile su verilemeyeceği konusunun mahalle halkına duyurulması hususunda; bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim."