23 Eylül 2024 Pazartesi

Covid-19'dan yaşamını yitiren sağlık emekçileri için saygı duruşu

Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve koronavirüsten yaşamını yitiren tüm sağlık emekçileri için Türkiye'nin dört bir yanında saygı duruşunda bulunuldu.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve koronavirüsten yaşamını yitiren tüm sağlık emekçileri için Türkiye'nin dört bir yanında saygı duruşunda bulunuldu.

ANKARA
TTB Merkez Konseyi binasında düzenlenen basın toplantısında Covid-19'un sağlık emekçileri için meslek hastalığı olarak kabul edilmesi istendi.

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, koronavirüs salgınının başından bugüne 113 sağlık emekçisinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Son bir haftada 9 sağlık çalışanını kaybettik ve 7'si de hekim" dedi. Fincancı, birçok ülkede sağlık emekçilerinin toplumun diğer kesimine göre virüse yakalanma riskinin daha fazla olduğunu vurgulayarak, "4-5 kat  daha fazla Covid-19 ile hastalandığı, hatta ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde de 10 kat daha fazla hastalanma riski taşıdıkları rastlandı. Bunun için Covid-19 sağlık çalışanları açısından milenyumun ilk meslek hastalığıdır" diye konuştu.

Fincancı, sağlık çalışanlarını koronavirüse maruriziyeti mesleki nedenle olduğunun altını çizerek, "Sağlık çalışanlarının koronavirüs hastalığı, meslek hastalığı sayılmalıdır. Mevzuatımızda değişiklik yapılarak zararının tazmin edilmesi gerekmektedir" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarını hatırlatan Fincancı, koronavirüse yakalanan sağlık emekçisi sayısının 40 bini geçtiğini yineleyerek, "Pandemi sürecinde kaybettiğimiz sağlık çalışanları ve yakınlarının yanındayız. Covid-19'un meslek hastalığı olarak tanınmasının artık aciliyet arz eden bir konu olduğunu kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

İSTANBUL
İstanbul Tabip Odası, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ile bu süreçte hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları için Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yaptı.

Eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Covid-19 nedeniyle 110 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirterek, "Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne, bize bildirilen 50'si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisini kaybettiğimizi üzüntüyle açıklıyoruz" dedi.

Sağlık çalışanlarının ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Saip, "Bunun için 'Covid-19, sağlık çalışanları için milenyumun ilk meslek hastalığıdır' tanımlamaları yapılmıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok Uluslararası örgüt, Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yapmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da henüz salgınının başlangıcında bu yönde değerlendirmeler yapılmış; sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önlemlerin alınması için ülkelere uyarılarda bulunulmuştur" diye kaydetti.

Sağlık Bakanlığı tarafından kayıtlarında olan Covid-19 hastası sağlık çalışanlarının sayılarının hergün açıklanmasını ve bunların meslek hastalığı statüsüne alınmasını siteyen Saip, "Bu kayıt ve bildirimin doğrudan SGK için bir 'illiyet bağı' delili oluşturduğu konusunda mevzuatımızda gerekli değişiklikler ivedilikle yapılmalıdır. Böylece Covid-19 pandemisi ile mücadele sırasında vefat eden veya hastalanarak mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve zararlarının tazmin edilmesinin önü açılmalıdır" diye konuştu.

ADANA
Adana Tabip Odası, Adana Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Adana Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Selahattin Menteş, "Bizler emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler özlük hakkımızın gereği olarak 'karşılaştığımız Covid-19 ateşinin bizi yakması halinde bunun belgelenmesini' istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamaların ardından, geçen günlerde hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunuldu.

BURSA
Bursa Tabip Odası, Bursa Akademik Odlar Birliği'nde Covid-19 pandemisi sürecinde yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı. Basın toplantısında konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, "Covid-19 pandemisi bizi öldürdüğünde, yaşamımıza mal olduğunda geriye bıraktıklarımız meslektaşlarımızın, sosyal sürdürülebilirliklerinin devam edebilmesini istiyoruz, dünyanın her tarafın0da verilen bu özlük hakkının ülkemizde de yasalaşmasının güvencesini istiyoruz" dedi.

VAN
Van-Hakkari Tabip Odası üyeleri, yaşamını yitiren meslektaşları için kendi binalarında bir araya gelerek, açıklama yaptı. Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Rıdvan Şin, açıklamada ortak metni okudu.

MARDİN
Mardin Tabip Odası ile SES Mardin Şubesi ise KESK Mardin Şubeler Platformu’nun binasında açıklama yaptı. Yaşamını yitiren sağlıkçıların saygı duruşuyla anıldığı anmada Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Volkan Binbaş, TTB'nin ortak metnini okudu.

İZMİR
İzmir Tabip Odası, koronavirüsten dolayı yaşamını yitiren Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve diğer sağlık emekçileri için bulundukları alanlarda ve İzmir'deki birçok hastanede anma gerçekleştirdi. Anmalarda İzmir Tabip Odasının basın açıklaması okundu.

MERSİN
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, Aydın Tabibler odası Başkanı Operatör Doktor Esat Ülkü'nün hayatını kaybetmesi nedeniyle saygı duruşunda bulundu. Ardından basın açıklamasını okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne, bildirilen 50'si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.