16 Eylül 2024 Pazartesi

Columbia Üniversitesi rektörü Minouche Shafik istifa etti

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde Filistin'le dayanışma eylemleri düzenleyen öğrencileri polisin önüne atmasına rağmen baskıdan kurtulamayan rektör Minouche Shafik istifa etti.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırılarına karşı Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yer alan üniversitelerde patlak veren öğrenci intifadası, Columbia Üniversitesi'nde başlamıştı.

Üniversite öğrencileri, Filistin'le dayanışmak için çok sayıda kitlesel eylem düzenlemiş ve üniversite binalarını işgal etmişti. Eylemler, "antisemitist" olduğu iddiasıyla hedef gösterilmiş, polis saldırıları olmuş, pek çok üniversitede öğrenciler hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Aylar sonra Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik istifa etti. Nisanda Shafik, polislerin kampüsü basmalarına izin vererek, üniversite binasını işgal eden 108 öğrencinin gözaltına alınmasına yol açtı. Böylece Columbia kampüsünde 50 yıldan uzun süre önce düzenlenen Vietnam Savaşı protestolarından beri ilk kez toplu gözaltılar yapılmıştı. Toplu gözaltı dalgaları ve protestocu öğrencilerin okuldan uzaklaştırılması ve hatta atılması ise ABD ve Kanada'daki onlarca üniversiteye yayılan diğer protestoları alevlendirdi.

'İHTİLAFLARIN ÜSTESİNDEN GELİNEMEYEN KARGAŞA DÖNEMİ'
Öğrencilere ve öğretim görevlilerine gönderdiği e-postada "toplumumuzdaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğu bir kargaşa dönemine" nezaret ettiğini söyleyen Shafik, "Yaz boyunca, düşünebildim ve bu noktada bırakmamın Columbia'nın önündeki zorlukların üstesinden gelmesini en iyi şekilde sağlayacağına karar verdim" dedi.

'HERKESE ADALET VE ŞEFKATLE DAVRANMAYA ÇALIŞTIM'
"Akademik ilkeleri destekleyen ve herkese adalet ve şefkatle davranan bir yolda ilerlemeye çalıştım" iddiasında bulunan Shafik, "Kendimi, meslektaşlarımı ve öğrencilerimi tehdit ve taciz konusu bulmak, topluluk için, rektör olarak benim için ve kişisel düzeyde üzücü oldu" diye ekledi.

Shafik'in istifası, Columbia Üniversitesi'nden üç dekanın, grubun Yahudi öğrenciler hakkında konuşurken "antisemitik söylemler" kullandığını gösteren mesajların yayımlanması üzerine geçen hafta istifa etmesinin ardından geldi.

TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI MEMNUN
Columbia Üniversitesi Rektörü'nün istifasını memnuniyetle karşıladığını açıklayan ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, "Shafik'in Yahudi öğrencileri korumayı ve kampüste düzeni sağlamayı reddetmesi sonucunda Columbia, Hamas'ın İsrail'e yönelik barbarca saldırısından bu yana birçok üniversite kampüsünü etkileyen şiddetli antisemitizmin merkezi haline geldi" iddiasında bulundu.

DAHA ÖNCE HARVARD VE UPENN REKTÖRLERİ İSTİFA ETTİ
Siyonist kesimler, Yahudi karşıtlığına sahne olduğunu iddia ettikleri kampüs protestolarını yeterince bastırmadıkları suçlamasıyla rektörleri hedef göstermiş, Harvard Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi (UPenn) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) rektörleri, Temsilciler Meclisi'nin Eğitim ve İşgücü Komisyonu önünde ifade vermişti. Harvard ve UPenn rektörleri sonunda istifa etmek zorunda kaldı.

KONGRE'DE 5 SAAT SORGULANDI
Shafik, Nisanda "Yahudi öğrencileri antisemitizmden korumadığı" iddiaları nedeniyle aynı komisyonda 5 saat ifade vermiş ve bizzat Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson'dan istifa etmesi talebiyle karşılaşmıştı.