22 Eylül 2024 Pazar

Çocukların sağlıklı ve ücretsiz beslenme hakkı için mücadele sürüyor

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için MEB'e açtığı dava görülüyor. Çok sayıda kentte yapılan açıklamalarla bu sorunun sadece bugünün olmadığı kaydedildi. Bütçenin çocuklara ayrılması için çağrı yapan kadınlar, hem Ankara'da süren davanın hem de çocukların ücretsiz ve sağlıklı beslenme hakkı için mücadele yürüteceklerinin altını çizdi.

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin Milli Eğitim Bakanlığına açtığı dava görülüyor. Ankara 3. İdare Mahkemesinde görülen ilk dava öncesi bir araya gelen çok sayıda kadın, çocukların sağlığı ve geleceği için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

BU ÜLKEDE ÇOCUKLAR AÇ
Duruşmaya Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyeleri, SES MYK üyeleri, İHD MYK üyeleri, Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube üyeleri ile Genel Başkanı Kemal Irmak, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Çağdaş Hukukçular, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile çok sayıda kadın ve genç katıldı.

KENTLERDE AÇIKLAMA
Duruşmanın görüldüğü saatlerde İzmir, Adana, Kocaeli, Balıkesir başta olmak üzere çok sayıda kentte açıklama yapıldı.

"Çocukların bir öğün ücretsiz sağlıklı beslenme hakkını savunalım" şiarıyla İzmir Bornava çarşı girişinde Ekmek ve Gül, BORKAD, BEKEV-ÖVDER çağrısıyla çok sayıda kişi bir araya geldi. "Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı, MEB sorumluluk al" pankartı ve aynı talepli dövizlerin taşındığı eyleme EMEP, Eğitim Sen 4 Nolu Şube, TİP, Eğit-Der Bornova Şubesi ile belediye başkan adayları ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde sık sık, "Bir öğün hakkımız söke söke alırız", "Yoksulluğa karşı bir öğüne bütçe", "Sağlıklı yemek çocukların hakkıdır", "Sermayeye değil çocuklara bütçe" sloganları atıldı.

'ANKARA'DA SÜREN DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'
Basın metnini okuyan Nuray Öztürk, Ankara'da görülen sembolik davyaa dikkat çekti. Ekmek ve Gül'ün başlattığı kampanya kapsamında tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için 2022 yılından beri mücadele ettiklerin hatırlatan Öztürk, "Ekmek ve Gül,  BORKAD, BEKEV, ÖVDER olarak 'Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı' diyerek kent meydanlarından okul önlerine binlerce imza topladık.  Devletin çocuklara yemek sağlama sorumluluğunu hatırlatan, bunun için 100 binlerce imza toplayan herkesin gibi biz de bu davanın takipçisiyiz. Milli Eğitim Bakanlığına buradan bir kez daha sesleniyoruz, çocukların sağlıklı beslenmesi için sorumluluk alın" dedi.

'ÜCRETSİZ YEMEKHALA PLANLARI ARASINDA DEĞİL'
MEB'in yürüttükleri çalışma sonucu kulaklarını bu talebe tıkayamadığını hatırlatan Öztürk, 2022-2023 eğitim öğretim yılının 2. döneminde okul öncesi eğitimde tüm Türkiye'de ücretsiz yemek uygulamasına başlayacağını duyurduğunu fakat uygulamanın yalnızca bir eğitim dönemi sürdüğünü belirtti. Uygulamanın eğitimin tüm kademelerine yayılması gerekirken yeni eğitim öğretim yılında sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldığını ve deprem bölgesi ile sınırlı tutulduğunu kaydeden Öztürk, "Bizler, bu süreçten sonra da çocukların bu hakkına yönelik talebimizi örgütlemekten vazgeçmedik. Ülkenin dört bir yanında toplanan imzalar 2022 ve 2023 yılları içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına ulaştırıldı, hatta Meclis'te Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca tarafından bizzat Milli Eğitim Bakanına elden teslim edildi. Çocukların eğitime erişimini garanti altına alması gereken, çocukların güvenliğini, sağlığını gözetmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığının, çocuklar okullarda açlıktan baş ağrısıyla ders dinleyemez haldeyken bir öğün ücretsiz yemek vermeyi hala planları arasına almadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUKLARI AÇLIĞA TERK ETMEK YERİNE SORUMLULK ALSINLAR'
Okullarda ücretsiz yemek sağlanmasının sadece bugünün konusu değil; yıllar öncesinden beri gerekliliği gündemde olan, araştırmalara konu olan, çeşitli biçimlerde hayata geçirilen, etkileri tespit edilen, bugün de dünyada pek çok ülkede yaşam bulan bir uygulama olduğunun altını çizen öztürk, şöyle devam etti: "Ülkenin dört bir yanında bugün çocuklarımızın yoksulluğa terk edilmesine, kadınların geceleri fırın fırın çocukları için bayat ekmek toplamak zorunda kalmasına, çocukların okullarda açlıktan bayılmasına, sağlıklı beslenemediği için bodurluk yaşamasına, kız çocuklarının eğitimden koparılmasına karşı 'Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı' demeye devam edeceğiz. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hakkımız olanı kazanacağız. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklar, devlet kurumları sorumluluğu tek tek ailelerin üzerine yıkıp çocukları açlığa terk etmek yerine sorumluluk alsınlar!"