4 Ekim 2024 Cuma

Çıplak arama işkencesine uğrayan SGDF'lilere hücre cezası

Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde ayakta sayım dayatması, işkence ve çıplak aramaya maruz kalan SGDF üyeleri Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'a, hücre cezası verildi.

Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde 20 Aralık günü arama bahanesiyle hücrelerini basan gardiyanların işkencesine maruz kalan, daha sonra fiili tecrit uygulamasıyla ayrı ayrı hücrelere götürülerek kıyafetleri yırtılan, çıplak arama işkencesine maruz kalan SGDF üyelerine şimdi de 11 gün hücre cezası verildi. Ayrıca, haftada bir olan telefon görüşmelerinde hapishanenin sınırlandırdığı kişiler dışında görüşme yaptıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı.

19 Ekim günü tutuklanarak Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesine götürülen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'ın bulunduğu hücreye, 19 Aralık akşamı sayım için giden gardiyanlar, ayakta sayım dayatmasında bulunmuştu.

Ayakta sayıma karşı çıkan Yavuz ve Eryılmaz'a küfürlü saldırıda bulunan gardiyanlar, 20 Aralık günü arama bahanesiyle SGDF üyelerinin hücresini basmış, hakaret ve küfür ederek şiddet uygulamıştı.

GARDİYAN VE MÜDÜRDEN ÖLÜM VE TECAVÜZ TEHDİDİ
Hücrede gardiyanların işkencesinin ardından Devrim Taylan Eryılmaz ve Yücel Yavuz, üç kişilik hücrelere tek kişi konularak, burada gardiyanların çıplak arama işkencesine maruz kalmıştı. Kıyafetleri yırtılarak zorla çıplak arama yapılan Eryılmaz ve Yavuz, gardiyanlar tarafından ölümle, Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesi Müdürü tarafından da ölüm ve tecavüz tehdit edilmişti.

Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz, herhangi bir disiplin cezası olmadığı halde üç kişilik hücrelerde ayrı ayrı tutularak fiili tecrit ve hücre cezası uygulanmasına rağmen, haklarında 11 gün tecrit hücresinde tutulmaları yönünde ceza verildi.

İHD AVUKATI İŞKENCE İZLERİNİ TESPİT ETMİŞTİ
Saldırıya uğramalarının ardından İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi'ne başvuru yapılmıştı. İHD Avukatı Dilan Ateş, Yavuz ve Eryılmaz'ı ziyaretinde, vücutlarındaki işkence izlerini tespit etmişti.

ETHA'ya bilgi veren Avukat Ateş, Yücel Yavuz'un, sağ göz altında morluk, sağ kaşın alt kısmında ekimoz, elmacık kemiklerinde şişlik, göz altı kısmında morluk, sol bacağının kaval kemiği kısmında sıyrık ve yaklaşık 3 cm genişliğinde morluk, sağ boyun bölgesi ense arasındaki kısımda morluk, Devrim Taylan Eryılmaz'ın ise, sol gözünün içinde yoğun derecede kanlanma, sağ göz kapağında ekimoz, sol omzunda bir avuç içi büyüklüğünde ekimoz, sağ ve sol elmacık kemiğinde düzelmekte olan ve siyah renge sahip morluklar bulunduğunu tespit ettiğini anlattı.

HEM İŞKENCE HEM 11 GÜN HÜCRE CEZASI
SGDF üyeleri Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'a saldıran, çıplak arama işkencesi yapan gardiyanlar ve hapishane müdürü ile ilgili herhangi bir işlem yapılmazken, Yavuz ve Eryılmaz'a 11 gün hücre cezası verildi. Yavuz ve Eryılmaz, hücre cezasına ilişkin İnfaz Hakimliğine sundukları dilekçe ile itiraz ettiler.