KADIN
Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi: Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada
Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 153 ülke arasında 130. sırada yer aldı.
Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde 153 ülke arasında 130. sırada yer aldı.Türkiye; kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 136., işgücüne katılımda 135., aynı işe eşit ücrette 106., eğitim olanaklarına erişimde 13., sağlıkta 64. ve siyasi yaşamda temsilde 109. sırada yer aldı.
Endeks; kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim olanakları, sağlık ve kadınların siyasal açıdan güçlendirilmesi gibi kriterlere göre hazırlanıyor.
Bölgesel sıralamada ise Türkiye; Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki 19 ülke arasında İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Tunus'un ardından 5. sırada yer alıyor.
DÜNYA EKONOMİK FORUMU'NUN DERDİ DAHA FAZLA SÖMÜRÜ
Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve Genel Müdürü Klaus Schwab, cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması konusunda çok az ilerleme kaydedildiğini belirterek "Bu yılki rapor, bu konuda acilen harekete geçilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Şimdiki değişim hızıyla eşitsizliğin ortadan kaldırılması yaklaşık 100 yıl alacak" şeklinde konuştu.
Schwab'ın konuyla ilgili değerlendirmesi, kadınların ezilmişliğine değil, kadın emeğinin daha fazla sömürü için devreye sokulmasına işaret etti. Eşitsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Schwab, bunun "ortak refaha ulaşmak" için olduğunu ileri sürdü. Schwab şunları söyledi: "Özellikle genç kuşağın bu konuda ilerici görüşlere sahip olduğu günümüzün küreselleşen dünyasında bu kabul edilemez bir durum. Eşit katılımı sağlayamazsak, tüm toplum için dördüncü sanayi devrimi taahhüdümüzü yerine getiremeyiz, ortak refaha ulaşma yolunda ekonomilerimizi büyütemeyiz ve Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşamayız."
İZLANDA'DA EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET KADINLARIN MÜCADELESİYLE 2018'DE YASALAŞTI
Oysa ki kadınlar çalışma yaşamına katılsa da eşit ücret almıyor, sözü edilen "ortak refah"tan eşit derecede yararlanamıyor.
İzlanda Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı cinsiyet eşitliği listesinde bu yıl da ilk sırada yer aldı. İzlandalı kadınlar 2017 verilerine göre erkeklerden ortalama yüzde 18 daha az kazanıyordu. İzlanda Parlamentosu 2018'in Ocak ayında kabul ettiği yasayla, "eşit işe eşit ücret"i zorunlu hale getirdi. Bu kazanımda kadınların yürüttüğü mücadele vardı. İzlandalı kadınlar, 2016'nın Ekim ayında binlerce kadının katılımıyla saat 14:38'de iş bırakmış ve cinsiyetler arası ücret eşitsizliğini protesto etmişti. Kadın hakları örgütleri, kadınların erkeklerle karşılaştırıldığında 14:38'den sonraki mesai saatlerini bedavaya çalıştığını hesaplamıştı.
İLK SIRALARDA İSKANDİNAV ÜLKELERİ YER ALIYOR
2006'dan beri yayımlanan endekste ilk 10 ülke şöyle sıralandı:
İzlanda
Norveç
Finlandiya
İsveç
Nikaragua
Yeni Zelanda
İrlanda
İspanya
Ruanda
Almanya
LİSTENİN SONUNDA ORTADOĞU ÜLKELERİ AĞIRLIKTA
Listeye göre cinsiyet eşitsizliğinin en fazla olduğu 10 ülke ise şöyle:
144. Umman
145. Lübnan
146. Suudi Arabistan
147. Çad
148. İran
149. Demokratik Kongo Cumhuriyeti
150. Suriye
151. Pakistan
152. Irak
153. Yemen