16 Eylül 2024 Pazartesi

Çiftçiler HES projesi katılım toplantısın engelledi

Ankara'da çiftçiler ABD'li şirket H2O International'ın Ankara Çayı üzerinde kurmak istediği HES projesine ilişkin düzenlenen halk katılımı toplantısını yaptırmadı. Çiftçiler, projeyi istemediklerini vurguladı.

Ankara Polatlı'da ABD'li şirketin Ankara Çayı üzerinde kurmak istediği hidroelektrik santrali (HES) projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, halk katılımı toplantısı yapılmasına karar verdi. Çiftçiler, toplantının yapılmasını engelledi.

'TARLALARIMIZI KULLANAMAYACAĞIZ'
Toplantıda konuşan Sarıoba Mahalle Muhtarı İsa Gökçe, "Benim 80-90 bin dönüm arazim şu an sulanır vaziyette. Bu araziler bize mirastır, mesleğimize devam etmek istiyoruz. Bu projenin bize zararı var. Nasıl mı? Suyun debisi yükseldiği zaman, su geriye doğru tepme yapacağından trafolar, dinamolarda arıza olacak ve tarlalarımızı kullanamayacağız. Çünkü tarlalarımızda sivrisinek olacak. Arazilerimiz atıl duruma gelecek. Bu insanlar bu saatten sonra ne yiyecek? Nereye gidecek? Bu projeye karşıyız, istemiyoruz. İnsanları kandırmaktan başka bir şey değil bunlar. Bu yaşımdan sonra bir yerde çalışamam" dedi. 

'ÇİFTÇİLİK DIŞINDA BAŞKA BİR MESLEĞİMİZ YOK'
Oğuzlar Mahallesi Muhtarı Duran Kamil Gençer de, "Mahalle olarak tamamen karşıyız. Başka bir mesleğimiz yok. Yıllardır çiftçilik yapıyoruz. Suyumuz giderse hiçbir şey yapamayız" ifadelerini kullandı.

'ÇED İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ'
Ankara Barosu Polatlı temsilcisi Ali Kuş ise şöyle konuştu: "Baromuzun çevre komisyonu bu proje girişimlerini takip ediyor. Buraya kademeli olarak enerji santralleri kurulacak. Bugün burada toplantı yapılmadı. ÇED raporu için gerekli bir toplantıydı. Bunu engellediniz ve süreci biraz daha uzattınız. Ama mutlaka bu proje için ÇED raporu düzenlenecek, proje yapım aşamasına geçecek. ÇED raporu insanlara, 'çevreye zararı yok, tarıma zararı yok' diyerek bir rapor düzenlerse, biz Ankara Barosu olarak, bu ÇED raporunun iptali için dava açacağız, her zaman sizlerin yanında olacağız."