4 Ekim 2024 Cuma

Çiftçiler, Bakan Pakdemirli'nin açıklamalarına tepki gösterdi

Tüm Köy-Sen Başkanı Turan ve çiftçi Çırak, Bakan Pakdemirli'nin çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy-Sen) Başkanı Sadık Turan ve Çiftçi Mehmet Muhittin Çırak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Ben zarar ettim diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir" açıklamalarına tepki gösterdi.

Turan, Milyonlarca çiftçinin zarar ettiğini hatırlattı. Çiftçi Çırak ise Çiftçi geçinemediği için tarımı bırakıyor, köydeki arazisinden ayrılıp şehirde fabrikada çalışmaya başlıyor diyerek tepki gösterdi ve  Bakan Pakdemirli'ye  "Bir insan zarar etmese bunu yapar mı?" sorusunu yöneltti.

Açıklamanın gerçekliğe uzak olduğunu belirten Turan, çiftçilerle dalga geçiyorlar dedi. Kendisininde zarar ettiğini söyledi.

Yaşanan aşırı  kuraklıklara dikkat çeken Turan, "Cumhurbaşkanının açıkladığı 'üreticilere' dekar başına 100 liraya varan destek, şimdiye kadar ödenmedi. Son 2 ay içinde gübreye yüzde 200'e varan oranda zam yapıldı. Tarihimizde ilk defa mazot, benzinle aynı seviyeye geldi. Soğan üreticileri maliyeti 1 lira olan soğanı 35-40 kuruşa satacak noktaya geldi; alıcı bulunamadı" ifadelerini kullandı.

Artan zamlardan dolayı ekim yapamadıklarını dile getiren Turan, Bakan Pakdemirli'nin çiftçilerle dalga geçtiğini kaydetti ve ekledi: "Bizim Tarım Bakanına önerimiz; gelsin, üreticilerin durumunu kendi gözleriyle görmesi ve kendi çıkardıkları 'Tarım Kanununun' 21. maddesini uygulamasıdır."

İzmir Menemen'de çiftçilik yapan Çırak ise şu ifadeleri kullandı: "Şu an gübre, akaryakıt, tohum fiyatları ve işçilerin ücretleri düşünüldüğü zaman kar mı edilmiş zarar mı belli olur. 'Zarar eden çiftçi yok' derken halktan kopuk bir açıklama olmuş."

Çırak, pandemi sürecinde pazarların kapanmasıyla zarar ettiklerini aktardı. Geçen sene 80 lira olan şeker gübresi bu yıl 200 liranın üstünde. Ürünün fiyatı 1 lira artarken masrafımız 10 lira arttığını belirtti. Çırak, "Geçen seneyle bu senenin döviz kuru arasındaki fark belli. Tarım ilaçları, gübre, yakıt son zamanda çok zamlandı, çünkü bunlar dolar endeksli. Türk lirası değer kaybettikçe bu bizi de etkiliyor" diye konuştu.