26 Kasım 2024 Salı

CHP'li belediye patronları işçilere sefalet ücreti dayatıyor

İstanbul ve İzmir Büyükşehir belediyeleri ile Seyhan, Kadıköy, Kartal, Maltepe belediyelerinde işçiler ya işten atma ya da toplu sözleşme sürecinde taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle direnişler örgütledi, örgütlüyor. CHP yönetimi işçilerin, emekçilerin haklarını savunduklarını iddia ederken, işçileri düşük ücretlerle çalıştırıyor, mobbing uyguluyor ya da Erdoğan'ın çıkardığı KHK'leri ve "güvenlik soruşturma"larını bahane ederek işten atıyor. İşçilerin süren direnişi ve mücadeleleri CHP'nin ikiyüzlü tutumunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden "güvenlik soruşturması" bahanesiyle işten atılan işçilerin direnişi Saraçhane Parkında sürerken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de işten atılan evde bakım işçileri direniyor.

Kadıköy, Kartal ve Maltepe belediyelerinde ise AKP'nin KHK ile belediye bünyesine dahil ettiği, kadro verileceği öne sürülen ancak verilmeyen taşeron işçilerin üçüncü dönem toplu iş sözleşme (TİS) görüşmeleri sürüyor.

CHP'Lİ BELEDİYELERDE TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
1 Temmuz itibariyle başlayan TİS görüşmelerinde, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası sözleşme taslaklarını hazırlayarak CHP'li Kadıköy, Kartal ve Maltepe belediyelerine sundu. İşçilerin asgari düzeyde insani yaşam koşullarına kavuşmak için talep ettiği ücret artışları CHP'li belediyeler tarafından kabul edilmedi. Böylece, CHP'li belediyelerde çalışan taşeron işçiler, açlığa mahkum edilmeye çalışıldı. İktidarın kadro sözü verdiği fakat uygulamadığı taşeron işçileri ilgilendiren TİS görüşmelerinde CHP'li belediyeler kadrolu, taşeron ayrımından faydalanmaya devam ediyor. Örneğin aynı işi yapan kadrolu işçilerin taban ücreti 400 TL iken taşeron işçilerin taban ücreti 140 TL olarak uygulanıyor.

İKİYÜZLÜ CHP
Taşeron işçiler taban ücretlerinin 250-300 TL aralığına çıkarılarak TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranında zam yapılmasını talep ederken, CHP'li belediye patronları işçilere, ocak ayında belirlenen 4 bin 253 TL asgari ücrete yüzde 40 zam öneriyor. CHP'li belediye patronlarının önerdiği zam oranı TÜİK'ün 4 Temmuz günü yüzde 78,62 olarak açıkladığı yıllık enflasyonun neredeyse yarısı kadar.

İşte CHP'nin ikiyüzlülüğü burada açığa çıkıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'i gerçek enflasyon rakamlarını açıklamadığı için eleştirip, kapısına dayanırken, CHP'li belediyeler TÜİK verilerini dahi baz almıyor.

KIDEM ZAMMI GASBI
CHP'li belediye patronları, işçilerin kıdem zammı hakkını da gasp ediyor. Kıdem zammını 2018 yılından itibaren uygulayan belediyeler, böylece 14 yıllık işçinin 10 yıllık kıdem zammını gasp ediyor. Ayrıca kıdem zammı konusunda da kadrolu taşeron ayrımı yapılıyor. KHK ile belediye bünyesindeki şirketlerde çalışan taşeron işçiler günlük brüt 25 kuruş kıdem alırken, kadrolu işçilere işe giriş tarihi baz alınarak 1 TL ödeniyor. Aynı ayrımcılık ikramiyede de varlığını sürdürüyor. Kadrolular 112 ikramiye alırken, taşeron işçiler 30 gün alabiliyor. İşçilerin talebi ikramiyenin yükseltilmesi yönünde.

FAZLA ÇALIŞMA VAR MESAİ ÜCRETİ YOK
CHP'li belediye patronları, işçileri düşük ücretle çalıştırmakla yetinmiyor, yasal olarak haftalık 40 saat olan çalışma süresini de bazı bölümlerde 45 saat olarak uyguluyor. Kadıköy Belediyesi'ne bağlı otopark işçileri uzun saatler çalıştırılıp mesai ücreti ödenmeyen taşeron işçiler arasında. Özel sektördeki kapitalist işletmelerdeki sistemi uygulayan CHP'li belediye patronları, haftasonu çalıştırılan işçilere mesai ücreti ödemeyerek, haftaiçi izin vererek telafi ettiğini öne sürüyor. Böylece işçilerin emeğini sömürüyor.

KADIKÖY'DE CHP'Lİ BELEDİYE PATRONU İŞÇİLERDEN KORKUYOR
Kadıköy Belediyesi'nde önceki hafta Evlendirme Dairesi'nde gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmesine çok sayıda işçi katıldı. Geçen yıl grevlerinin sendika tarafından satılmasından duydukları güvensizlik nedeniyle işçi ve işyeri temsilcilerinin görüşmelere yoğun bir şekilde katılmasından korkan CHP'li belediye patronu, görüşmelere işçilerin katılamayacağını iddia ederek masayı terk etti.

İşçiler patronun masayı terk etmesinin ardından yürüyüş yaparak belediye binası önünde açıklama yaptı, talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini söyledi. İşçiler, taleplerini içeren toplu sözleşme görüşmelerinin kendileri olmadan yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Geçen yıl toplu sözleşme görüşmelerinde talepleri kabul edilmemesi üzerine işçiler greve çıkmış, Genel-İş Sendikası Genel Merkezi, kapalı kapılar ardında görüşme yaparak toplu sözleşmeye imza atmış ve işçilerin değil CHP'li belediye patronlarının çıkarlarını gözettiğini ilan etmişti. Genel merkeze yakın durmayı tercih eden şube yönetiminin sessiz kalması ve genel merkez yönetiminin işçilerin iradesini çiğnemesi nedeniyle Kadıköy Belediyesi işçileri sendikaya güvenmiyor. Geçen yıl kapalı kapılar ardından varılan anlaşmanın benzerini yaşamamak için süreci başından itibaren takip edip müdahil olmaya çalışıyor.

EK PROTOKOL TALEBİ DEVAM EDİYOR
Derinleşen ekonomik kriz, işçilerin maaşlarına yapılan zamların hızla erimesine neden olurken, işçiler imzalanan toplu sözleşmenin kısa süre içerisinde yetersiz kalacağına da işaret ediyor. Yılın başından itibaren ek protokol talebinde bulunan Kadıköy Belediyesi işçileri ve işyeri temsilcileri, sendikanın yine CHP'li belediye patronlarından yana tutumuyla karşılaşmıştı. Bu talebi dillendiren işyeri temsilcileri DİSK ve Genel-İş yönetimine tepki göstermiş ve temsilciler görevden alınmıştı.

İki yıllık toplu sözleşmelerin taleplerini karşılamasının mümkün olmadığına işaret eden işçiler, sözleşmede ücret artışlarının yıllık olarak belirlenmesi nedeniyle ek protokol taleplerinin yürürlükte olduğuna işaret etti. İşçiler, 3 aylık süreçlerde ücret artışları ve sosyal hakların gözden geçirilerek ücret iyileştirilmesini içeren ek protokol imzalanmasını istiyor.

KARTAL BELEDİYESİNDE YÜZDE 50 ZAM DAYATMASI
CHP'li Kartal Belediyesi patronu toplu sözleşme görüşmelerinde Kadıköy Belediyesi'nde olduğu gibi ocak ayındaki asgari ücrete yüzde 40 zam önerdi. Bu teklif üzerine sendika TİS masasını terk ederken, patron önerisini yüzde 50'ye yükseltti. Fakat işçiler aslolarak Kadıköy'de olduğu gibi taban ücretlerinin yükseltilmesini ve yükseltilen taban ücretlerine enflasyon oranında artış yapılmasını istiyor.

CHP'li belediye patronlarının, TİS görüşmelerinde işçilerin taleplerini kabul etmemesi üzerine 2 Ağustos itibariyle arabulucu sürecine girildi. Bir aylık arabulucu sürecinin ardından sendika 2 ay içerisinde grev kararı alıp uygulayabilecek.