24 Kasım 2024 Pazar

ÇHD: Üretim durmasın diye grizu önlemleri alınmadı

16-17-18 Ekim tarihlerinde görülen Amasra maden katliamının 4. duruşmasına ilişkin açıklama yapan ÇHD, maden ocağında yaşanan sorunların bilinmesine rağmen yöneticilerin üretim durmasın diye grizu önlemlerini almayarak işçilerin canını hiçe saydığının bir kez daha ortaya konduğunu kaydetti. 5. duruşmanın kasım ayında görüleceğini hatırlatan ÇHD, emekçi kamuoyuna madenci aileleriyle dayanışma çağrısı yaptı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Amasra maden katliamının, 16-17-18 Ekim tarihlerinde görülen dördüncü duruşmasını değerlendirdi. Amasra Taşkömürü işletmesinde 74 işçinin tanık sıfatıyla dinlendiği hatırlatılan açıklamada, işletme yönetimi tarafından personel eksikliğine rağmen kotada kömürün çıkarılması için işçilerin üzerine baskı yapıldığı ve üretimin durmaması için grizu patlamasına karşı alınması gereken tedbirlerin bütünüyle ortadan kaldırıldığı belirtildi.

'PATLAMAYA KARŞI ÖNLEM OLARAK TAŞ TOZU UYGULAMASI YAPILMADI'
Bu kapsamda metan seviyesi yükseldiğinde patlama yaşanmaması için çalışma alanlarındaki elektriğin kesilmesini sağlayan devre kesicilere bağlı sensörlerin asıldığı noktadan indirilerek yere konduğu, temiz hava taşındığı, sensör hizasındaki havalandırma tüplerinin kesilerek sensörlerin düşük değer göstermesinin sağlandığı ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, "Çalışma alanlarında havalandırmanın yetersiz olduğu, metan biriken birçok alan olmasına karşın yeterli tedbirin alınmadığı, devre kesici ünitelerinin zaman zaman çalışmadığı, tüm bu sorunların yöneticiler tarafından bilinmesine rağmen üretimin durdurulmayarak patlama riski altında işçilerin çalıştırılmaya devam edildiği anlaşılmıştır. Patlamanın en çok etki gösterdiği bölgelerde kömür tozu patlamasına karşı önlem olarak taş tozu uygulamasının yapılmadığı da bir kere daha ifade edilmiştir" denildi.

'ÜRETİM DURMASIN DİYE GRİZU ÖNLEMLERİ DEVRE DIŞI BIRAKILDI'
Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ATİM ocağının havalandırma sisteminin yetersiz oluşunun ve ana nefeslik aspiratörünün değiştirilmesi gerektiğinin 2019 yılından itibaren bilindiğini gösteren yeni belgelerin de 4. duruşma periyodunda dosyaya sunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Siyasi iktidarın özelleştirme odaklı madencilik politikasının alt yapı yatırımlarının sürüncemede bırakılmasına neden olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır. Dahası üretimin durmaması amacıyla grizu önlemlerinin de devre dışı bırakılarak maden işçilerinin göz göre göre ölüme gönderildiği anlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

MADENCİ AİLELERİYLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Katliamın 5. duruşmasının 15-16-17 Kasım tarihlerinde tanık ifadeleriyle devam edeceğini kaydeden ÇHD, tüm emekçilere madenci ailelerinin yanında olmaya çağırdı.