ÇHD: Maden katliamının sorumlusu bakanlık ve TTK yöneticileri tutuklansın
ÇHD, Bartın'ın Amasra ilçesinde TTK'ya ait madende 41 işçinin katledilmesine ilişkin ikinci kez rapor açıkladı. Bilirkişi heyetinin incelemeleri sırasında gerçek dışı bilgiler verildiği tespitinin yer aldığı raporda, 25 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin yeterli olmadığı vurgulandı. TTK üst düzey yöneticileri, Enerji ve Çalışma Bakanlığı yetkililerinin tutuklanması istendi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Bartın'da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Taşkömürü İşletmesinde 14 Ekim günü 41 madencinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin ikinci gözlem raporunu açıkladı.
KEŞİF SIRASINDA YALAN BEYANDA BULUNULDU
Amasra Cumhuriyet Savcılığının dün verdiği kararla 25 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan ÇHD, 18-19 Ekim günlerinde gerçekleştirilen keşif sırasında madende görevli yöneticilerinin işçileri suçladığını belirtti. -320 kotunda işçilerin dinamit patlaması sonucu katliamın yaşandığını öne süren yöneticilerin yanı sıra mühendislerin de, "havalandırma değerleri", "sensör yerleri ve isimlendirmeleri" konusunda gerçek dışı bilgi verdiklerini aktardı.
ÖLÜM NEDENİ: KAFA TRAVMASI, YANIK, ZEHİRLENME
Tespit ettikleri yanıltıcı beyanları tutanak altına aldıklarının bilgisini veren ÇHD raporunda şu ifadelere yer verildi: "Ölü muayene tutanakları, tanık ve müşteki beyanları, keşif gözlemlerimiz bir arada değerlendirildiğinde keşif sırasında verilen bilgilerin tamamen gerçek dışı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Patlama sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin ölü muayene tutanaklarında genel beden travmasına bağlı kırıklar, künt kafa travması, yanık ve karbonmonoksit zehirlenmesi ölüm nedenleri olarak tespit edilmiştir. Tespit edilen ölüm nedenleri, tanık beyanları ve hayatını kaybedenlerin ocak içinde bulundukları yerler bir arada değerlendirildiğinde patlamanın merkezi/merkezleri ve etki alanları konusunda ön bir kestirim yapmak mümkün görünmektedir."
Kırık ve yanık nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin patlama bölgesinde ve/veya yakınında olduğu, karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybedenlerin ise patlama sonrasında yayılan zehirli gazlardan etkilendiğinin düşünüldüğünü kaydeden ÇHD, -350 tavan damar hattında çalışan 8 işçiden 7'sinin hayatını kaybettiği, bir işçinin ise tanınmayacak derecede yandığını ve ağır yaralı olarak hastanede yoğun bakımda tedavi gördüğü bilgisini paylaştı.
KATLİAM SEBEBİ: YAPISAL SORUNLARIN ÇÖZÜLMEMESİ
-350 tavan damardan itibaren ve -300 desandre başın, -300 1. rekup lağım bölgesi ile 6. banttan çıkarılan işçilerde kafatası parçalanması, kemik kırıkları, ciddi yanıklar olduğunu belirten ÇHD hazırladığı raporda şu değerlendirmeye yer verdi: "Katliamın gerçekleştiği andan itibaren gerek dosya kapsamında elde edilen belgeler, gerek sahadaki gözlemlerimiz ve diğer araştırmalarımız; meydana gelen katliamın bireysel bir hatadan kaynaklandığının kabul edilmesinin mümkün olmadığını göstermektedir. Tam aksine çalışılan kömür damarlarındaki yüksek metan riski bilinmesine rağmen; 2018 yılından bu yana planlaması yapılan ana nefeslik modernizasyon projesinin sürüncemede bırakılarak gerçekleştirilmemesi, kömür tozu kaynaklı riskler bilinmesine ve uyarılmasına rağmen patlayıcı kömür tozuna dair önlem alınmaması, çalışma alanlarında taş tozu kullanılmaması, işçi sayısının yeterli seviyeye çıkartılmayıp ocak içi güvenli çalışma dinamiğinin sağlanmaması, iş güvenliği sorunlarının giderilmemesi gibi işletme gereklerine uygun olarak yapılmayan sorunlara karşı kayıtsız kalınmıştır. Bu durum TTK yetkililerince çizilmeye çalışılan tablonun aksine katliam sebebinin, sistematik altyapı eksiklikleri olduğunu, katliamın öngörülen risklere karşın tespit edilen yapısal sorunların çözülmemesi nedeniyle gerçekleşmiş olduğunu göstermektedir."
'BAKANLIK VE TTK YÖNETİCİLERİ TUTUKLANSIN'
Amasra Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın genişletilerek Türkiye Taşkömürü İşletmesi'nin yönetim ve karar alma mekanizmalarında bulunanların soruşturulmaya dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Çağdaş Hukukçular Derneği, "Enerji Bakanlığı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı yetkililerinin de çeşitli biçimlerde kusur ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sebeple soruşturmanın bir an önce bu yetkilileri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekmektedir. TTK Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Eroğlu, TTK Teftiş Kurulu Başkanı Hayrullah Çakmak, TTK Genel Müdür Yardımcısı, Ercan Gebeş, TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz başta olmak üzere diğer sorumlular hakkında işlemlerin başlatılması gerekmektedir" diye vurguladı.
ÇHD, soruşturma dosyasına, katliamda sorumluluğu bulunduğunu tespit ettikleri kişilerle ilgili tutuklama tedbiri de dahil olmak üzere gerekli adli kontrol tedbirlerinin alınması yönünde dilekçe sunduklarını açıkladı.
ÇHD, keşif sırasında bilirkişi heyeti, savcılık ve avukatlara yalan bilgi veren İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İş Sağlığı Güvenliği Başmühendisi, Üretim Başmühendisleri, Elektro mekanik Başmühendisi, Müessese Müdür Yardımcılarının da delilleri karartma ve soruşturmayı yönlendirme çabalarının yanı sıra katliama tanık olan işçilere baskı yapacak pozisyonları nedeniyle tutuklanmalarını istedi. Raporda ayrıca, Materyal Başmühendisi ve üç İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı'nın soruşturmaya dahil edilmesi ve gerekli tedbirlerin uygulanması istendi.
Amasra'da TTK'ya ait madende yaşanan kaza değil katliam olduğu vurgulanan ÇHD raporunda, "Amasra için adalet" çağrısı yapıldı.