26 Kasım 2024 Salı

CGT'den 5 Şubat genel grevine çağrı

Fransa'da CGT sendikası işçi ve emekçi, emekli ve işsizleri 5 Şubat grevine çağırdı.
Fransa'da CGT sendikası işçi ve emekçileri, emeklileri ve işsizleri 5 Şubat günü greve çağırıyor.
 
CGT sendikası yaptığı açıklamada işçi ve emekçilerin, emeklilerin ve gençliğin ay yaşam koşullarının günden güne kötüleşmesine karşı alım gücünün iyileştirilmesi, kamu servislerinin korunması, asgari ücretin arttırılması sosyal yardımların, emeklilik maaşlarının ve işsizlik ödeneklerinin yükseltilmesi, temel gıda ihtiyaçlarındaki vergilerin kaldırılması, vergi sisteminin yeniden reformu ile yüksek gelirlilerle servet sahiplerinin vergilendirmesi gibi temel taleplerle haftalardır sarı yelekleri ile sokaklarda olduğunu, Macron ve hükümetinin ise grev ve protestoları baskı ve şiddet ile sindirme yoluna gittiğini belirterek 5 Şubat Salı günü gerçekleşecek grev ve eylemlerin işyerlerinde oluşturulan genel meclislerde süresiz eyleme dönüştürülmesi çağrısında bulundu.
 
CGT Sendikası Ulusal Konfederal Komite'nin "Birlikte kazanmak için 5 Şubat'ta 24 saatlik genel greve" şiarlı açıklamasında işçi ve emekçilerin, işsizlerin ve emeklilerin aylardır işsizliğe yoksulluğa geleceksizliğe karşı alım gücünün yükseltilmesi için sarı yelekleri ile sokaklarda olduğu belirtilerek, sosyal adaletsizliğe karşı emekle yaratılan zenginliğin farklı bir dağılım gerektiği açıklandı.
 
TALEPLER
 
CGT'nin talepler şöyle:
 
- Asgari ücret, memur ücretleri hesaplama endeksi, tüm ücretler, emeklilik maaşı ve sosyal yardımlar arttırılsın;
- Vergi reformu: Zenginliklerin daha fazla vergi ödemesini teminat altına almak, işçi ve aileleri cezalandıran dolaylı verginin (KDV, akaryakıt vergisi) yükünün hafifletmesi için gelir vergisinin tamamen değiştirilmesi ve daha büyük bir kademeli artışını sağlanması; büyük şirketlerin Fransa'da vergi ödemesi (örneğin GAFA'lar), yüksek gelirlilere ve sermaye biriktirenlere daha yüksek bir vergi sistemi getirilsin;
- İstihdama, ücretlerin arttırılmasına, üretim araçlarına yatırım yapılmasına hizmet etmeyen ve sosyal koruma sistemimize zarar veren şirketlere verilen ekonomik yardımların (rekabet için vergi kredisi, vergi muafiyeti) kaldırılsın;
- Tüm bölgelerde kamu hizmetinin halkın ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için geliştirilmesi, görevlerini iyi bir şekilde uygulayabilmeleri için yeterli personel atansın;
- Özellikle de hükümet tarafından kısıtlandırılmak istenilen ‘gösteri hakkı' olmak üzere kamu özgürlüklerine saygı gösterilsin.
 
ACTİT'TEN GREVE ÇAĞRI
 
5 Şubat grevine ilişkin Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) yaptığı açıklamada, CGT'nin taleplerinin kendilerinin de talebi olduğunu ifade etti.
 
ACTİT, "Emperyalist burjuvazi, krizin faturasını işçilere ve emekçilere kesiyor. Zengin ve fakir arasındaki gelir uçurumu, sosyal adaletsizlik büyüyor. Küresel kapitalist ekonomik kriz işsizlik, yoksulluk, cinsiyetçilik kadar ırkçılığı ve göçmen karşıtlığını kışkırtıyor. Göçmen işçi ve emekçiler olarak burjuvazinin politik ve ekonomik saldırılarına karşı yerli sınıf kardeşlerimizle birleşik mücadeleyi büyütmek için sokağa, eyleme, genel greve katılalım. 5 Şubat günü Paris Hotel de Ville önünde saat 14.00'te başlayacak yürüyüşte ACTİT olarak yerimizi alalım" diye eyleme katılım çağrısı yaptı.
 
LİSELİLER OKULLARI İŞGAL EDECEK
 
Lise öğrencileri sendikası UNL de yaptığı açıklama ile eğitimde uygulanan reformlarla 2018 yılında parkursüp ile 170 bin öğrencinin üniversite eğitiminin dışında kalmasına, Mante La Jolie de 145 öğrencinin insanlık dışı gözaltına alınmasına, eğitim bakanının sözlerini tutmamasına, okullarda konsey disiplin cezalarına, gözaltılara ve yaralanmalara karşı işçi ve emekçilerle ortak cephe oluşturmak için tüm liselileri 5 Şubat'tan itibaren liselerde işgal ve direnişlerle eyleme çağırdı.
 
ERİC DROUET'TAN EYLEME DESTEK
 
Çağrı, Sarı Yelekliler hareketinin medyatik isimlerinden Eric Drouet tarafından da destek buldu. Drouet de yaptığı açıklamada köle gibi yaşamamak için 5 Şubat'tan itibaren süresiz genel grev genel direniş ve blokaj eylemlerinin önemine dikkat çekerek sokağa çağırdı. Sarı Yelekliler eylemleri ilk günkü kararlılığı ile hafta arası yol ve kavşaklarda devam ederken Cumartesi eylemlerinin ise 12.'si gerçekleşecek.
 
Grevler postane, eğitim ve sağlık gibi belirli sektör ve alanlarda devam ederken 31 Ocak Perşembe günü emekliler de Fransa genelinde 2017'den buyana altıncı kez sokaklara çıkarak "alım gücünün yükseltilmesi", "emekli maaşlarının yaygın bir şekilde artması" ve "hükümet tarafından uygulanan CSG vergisi artışının iptali" talepleriyle sokaklara çıktı. Paris'te yapılan yürüyüşte binlerce emekli "Gençler geleceksiz, ihtiyarlar sefalet içinde! Böyle bir toplum istemiyoruz!" sloganlarıyla yürüdü.