2 Ekim 2024 Çarşamba

'Çevre mücadelesini haberleştirenleri ödüllendirmeye devam edeceğiz'

Ankara'daki demokratik kitle örgütleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri hakkında Jin TV'ye verilen ödül nedeniyle açılan "örgüt propagandası" davasına karşı dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.

Ankara'da demokratik kitle örgütleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri hakkında Jin TV muhabirine ödül verilmesi nedeniyle açılan davaya tepki gösterdi. 2021 yılında "Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri" kapsamında verilen ödüller sebebiyle "örgüt propagandası" iddiasıyla açılan davaya ilişkin Mülkiyeliler Birliği binasında basın toplantısı düzenlendi. Pek çok siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcinin katıldığı toplantıda açıklamayı Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı İlker Akçasoy okudu.

'ÇEVRE MÜCADELESİNE YÖNELİK SALDIRILAR GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR'
İktidarın doğal kaynaklara ve çevreye yönelik saldırılarını her gün arttırdığına işaret eden Akçasoy, bu yağmacı ve çok edici anlayışa karşı mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin sık sık hedef gösterildiğine dikkat çekti. "Doğal ve kültürel mirası korumaya yönelik kent ve mimarlık mücadelelerini haber yapan gazetecilere verilen, toplumdaki ekoloji ve koruma bilincini yükseltmeyi hedefleyen bir ödülü 'terör propagandası' olarak nitelendirmenin kabul edilir tarafı bulunmamaktadır" ifadelerini kullanan Akçasoy, iktidarın mimarları korkutmak ve sindirmek istediğini kaydetti.

"Bir kez daha belirtmek isteriz ki, doğayı korumak, ağaca, ormana, akarsuya sahip çıkmak suç değildir. Çevre mücadelelerini haber yapmak, toplumdaki ekolojik duyarlılığı geliştirmeye çalışmak suç değildir. Sermaye sahiplerinin doğal hayata ve çevreye karşı saldırganlığına karşı durmak suç değildir" diyen Akçasoy, iktidarın tüm saldırılarına karşı yıllardır kent ve çevre mücadelesi yürüten Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yanında olduklarını belirtti. Akçasoy, derhal suçlamaların geri çekilmesini ve toplumsal muhalefeti susturmaya yönelik tehditlerin sonlandırılmasını istedi.

'JİN TV YEGANE BİR KURULUŞ'
Açıklamada söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, iktidarın rant politikalarını haberleştirmenin önemine vurgu yaptı. Jin TV'nin kadın ve çevre haberleri yapan yegane bir kuruluş olduğunu kaydeden Kerestecioğlu, "Bunca kurumun bir araya gelmesi çok önemli. İktidarın 'terörize' ettiği insanların artık değişebildiğini ve bu oyuna gelmediğini gösteriyor. Jin Tv ve Mimarlar Odası ile dayanışma içerisinde olacağız" dedi.

'OLMAYAN BİR SUÇ ÜZERİNDEN YARGILANIYORUZ'
Kent genelinde halk ve doğanın iç içe yaşaması için mücadele ettiklerini belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu mücadeleyi haberleştiren herkesi ödüllendirmeye devam edeceklerini söyledi. İktidarın yönetememe krizi dolayısıyla toplumsal muhalefeti susturmak istediğini dile getiren Candan, ilk duruşması 23 Haziran'da görülecek davada aslında olmayan bir suç üzerinden yargılandıklarına işaret etti.

Açıklamaya imza atan demokratik kitle örgütleri şu şekilde: Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası (ATO), Medya Araştırmaları ve Mesleki Gelişim Derneği, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, KESK Ankara Şubeler Platformu, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, ODTÜ Mezunları Derneği, Bilim Sanat Derneği, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İHD Ankara Şubesi, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Ana Fatma Cemevi Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Karantina TV, Devrimci 78'liler Federasyonu, Ankara Dayanışma Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, Tüketici Hakları Derneği, Ankara Cumhuriyet Okurları, 2021 Tüm Emekli Sen AnTiYap- Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği, Çekül Vakfı Ankara Temsilciliği, AFSAD, Ankara VARTO-DER, Batıkent İlk Yerleşim Mahalle Meclisi.