21 Eylül 2024 Cumartesi

Çerkezoğlu: Ücretsiz izin ve sefalet ücreti kabul edilemez

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Ücretsiz izni meşrulaştırmaya ve işçileri sefalete mahkûm etmeye yönelik olan bu düzenleme asla kabul edilemez" dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı"nda yapılan düzenleme ile ilgili olarak açıklama yaptı. İşten çıkarmanın yasaklanmasını isteyen Çerkezoğlu, "Ücretsiz izni meşrulaştırmaya ve işçileri sefalete mahkûm etmeye yönelik olan bu düzenleme asla kabul edilemez" diye tepki gösterdi. Çerkezoğlu, başından beri dile getirdikleri önerilerinin kabul edilmesi durumunda yüz binlerce işçinin işten çıkarılmamış olacağını vurguladı.

"İşten çıkarmaların yasaklanması önerimizin doğruluğunu herkes anladı, en geç hükümet anladı ama görünen o ki milyonlarca işçinin yaşadığı sorunları tam olarak anlamakta hala zorluk çekiyorlar" diyen Çerkezoğlu, sendikaların bilgisi dışında hazırlanan taslağı eleştirdi. Çerkezoğlu şöyle devam etti:

"Hükümet İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işçiye daha az ödeme yapmak için yeni bir yol icat etmeye çalışmaktadır. Böylece ücretsiz izne çıkarılan işçilere normal şartlarda hak edecekleri işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden çok daha düşük ödeme yapılması amaçlanıyor. Taslakta yer alan miktar asgari ücretle çalışan bir işçiye ödenen en düşük işsizlik ödeneği ile aynı miktardır. Örneğin kısa çalışma ödeneği uygulanacak olsaydı 1.752 TL ile 4.381 TL arasında ödenek alacak işçiye sadece 1.177 TL ödenmesi planlanıyor. Bu vahim bir durumdur. Covid-19 süresince işçilerin çoğunluğu günde 39 TL'ye, ayda 1.177 TL'ye mahkûm ediliyor."

"Ücretsiz izni meşrulaştırmaya ve işçileri sefalete mahkûm etmeye yönelik olan böyle bir düzenleme asla kabul edilemez" diyen Çerkezoğlu, şu talepleri dile getirdi:

"İşten çıkarılması yasaklanan ve işveren tarafından çalıştırılmayıp ücretsiz izne çıkarılan işçilere 15 Mart 2015'ten geçerli olmak üzere en az asgari ücret düzeyi olmak (2.325 TL) üzere, mevcut ücretleri de dikkate alınarak kısa çalışma ödeneğinde öngörülen düzeye kadar (4.381 TL'ye kadar) ödeme yapılmalıdır. Ayrıca zorunlu ve acil işler dışındaki tüm işler durdurulmalı ve işleri durdurulan işçilere de aynı ödeme yapılmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonu'nda yeterli kaynak vardır. İşsizlik Sigortası Fonu işçilerindir. Özellikle son yıllarda hükümet tarafından bir işveren fonuna döndürülmüş olan Fon kaynakları salgının toplumsal tahribatını önlemek amacıyla kullanılmalıdır."