25 Kasım 2024 Pazartesi

Çerkezoğlu: Kanun teklifi işçi sınıfı için ağır hak kaybı içeriyor

Meclis'ten geçen yasa taslağıyla milyonlarca işçinin değil, sermayenin çıkarlarının gözetildiğini belirten DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, toplu sözleşme ve grevin yasaklanmasının, ücretsiz izin dayatması ve sefalet ödeneğinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Covid-19 Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin açıklama yaptı. 

Tümüyle işverenlerin çıkarını koruyan, sendikalara kulak tıkıyan yasa teklifinin salgın koşullarında on milyonlarca işçiyi ve ailesini korumak yerine bir avuç işverini korumayı tercih eden zihniyetin ürünü olduğunu belirten Çerkezoğlu, yasa teklifiyle on milyonlara toplu iş sözleşmeleri ve grevlerin yasaklandığını kaydetti. 

'İŞÇİLER İÇİN HAK KAYIPLARI OLACAK'
Çerkezoğlu, yasa teklifinin ücretsiz izin dayatmasında ısrar olduğunu vurguladı ve devam etti: "Ücretsiz izin dayatması ile işten çıkarma işlevsiz hale gelecek, işçiler için hak kayıplarına neden olacaktır. Yapılması gereken hiçbir önkoşul aranmadan işten çıkarılması yasaklanan tüm işçilere kısa çalışma ödeneği ve daha önce işten çıkarılan tüm işçilere işsizlik sigortası ödeneği verilmesini sağlamaktır."

Öte yandan işten çıkarma yasağını ihlal eden işverenlere brüt asgari ücret düzeyinde ceza öngörüldüğüne dikkat çeken Çerkezoğlu, "Bu çok zayıf yaptırımın sonucu olarak 2.943 TL ödeyen işveren yasak dinlemeyip işçi çıkartabilecektir" dedi. 

'İŞÇİLERİN BİN 177 TL'YE MAHKUM BIRAKILMASI HAKKANİYETLİ DEĞİLDİR'
İşçilere sefalet ödeneği ile büyük eşitsizlik yaratılacağının altını çizen Çerkezoğlu, "Öncelikle belirlenen bu ücret desteği insani değildir, vicdani değildir ve eşitlik ilkesine de aykırıdır. Son üç yılda 450 gün çalışması olan işçiler 4.300 TL'ye kadar kısa çalışma ödeneği alabilecekken, 449 gün ve daha az çalışması olan işçilerin aylarca bin 177 TL'ye mahkum bırakılması hakkaniyetli değildir" ifadelerini kullandı. 

Çerkezoğlu yapılması gerekeni defalarca dile getirdiklerini kaydetti. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik sigortası ödeneğinden yaralanmak için gereken önkoşulların kaldırılması gerektiğini dile getiren Çerkezoğlu, salgın sonrası işten çıkarılan ve ücretsiz izne çıkarılanlar da dahil olmak üzere bütün işçilere asgari ücretten az olmamak üzere kısa çalışma ödeneği kapsamında ve oranlarında ücret desteği sağlanmasını vurguladı.  

Salgının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması için yapılması gerekenleri ise Çerkezoğlu, şöyle sıraladı:  

"İşten çıkarmalar derhal yasaklanmalıdır.

Sendikaların toplu iş sözleşmesi ve grev hakları değil, anti demokratik yetki düşürücü sebep ve süreler ortadan kaldırılmalıdır.

Ücretsiz izin dayatması yasa tasarısından çıkarılmalıdır.

Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik sigortasından yararlanmada ön koşullar kaldırılmalıdır.

15 Mart 2020'den geçerli olmak üzere işini kaybeden, ücretsiz izne çıkarılan ve bu yasa ile işten çıkarılması yasaklanıp çalıştırılmayan tüm işçilere en az asgari ücret düzeyi olmak (2.325 TL) üzere, mevcut ücretleri de dikkate alınarak kısa çalışma ödeneğinde öngörülen düzeye kadar (4.381 TL'ye kadar) ödeme yapılmalıdır.

Zorunlu ve acil işler dışındaki tüm işler durdurulmalı ve işleri durdurulan işçilere de aynı ödeme yapılmalıdır.

Kayıtdışı çalışanlardan işini ve gelirini kaybeden bütün yurttaşların geçimini sağlamak hükümetin görevidir. Hükümet kayıtdışı olup işini kaybedenler işçilere asgari ücret düzeyinde kamu kaynaklarından destek sağlamalıdır."