20 Eylül 2024 Cuma

Çerkezoğlu: Kadınlar yaşayacak, kelebekler kazanacak

25 Kasım'a ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Kadınlar yaşayacak, kelebekler kazanacak" dedi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu yazılı açıklama yaptı.

25 Kasım 1960'da Dominik Cumhuriyetinde diktatörlüğe karşı mücadelede yaşamını yitiren Mirabel kızkardeşlerin anısı kadınların şiddete, savaşa, sömürüye, ayrımcılığa karşı mücadelesinde yaşadığını ifade eden Çerkezoğlu, "Birleşmiş Milletlerin 1999'daki Genel Kurulu'nda alınan karar ile her yıl Mirabel kardeşlerin öldürüldüğü gün olan 25 Kasım tarihi 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü' olarak anılmaktadır" diye kaydetti.

Kadına yönelik şiddetin başlıca kaynağı eşitsizliktir, ayrımcılıktır, cinsiyetçilik olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, "Bu nedenle kadına yönelik şiddet ile mücadele, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve bu eşitsizliği derinleştiren politikalara karşı mücadeledir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini destekleyen, derinleştiren, normalleştiren her icraat ve söylem, kadına yönelik şiddetin önünü açmaktadır. Boşanmaları zorlaştıran, nafaka hakkını tartışmaya açan her girişim kadınlara şiddet karşısında suskunluğu dayatmaktadır. Kadına yönelik şiddete mazeret üretmeye çalışan yargı kararları da şiddeti desteklemektedir" diye belirtti.

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı kanunun uygulanmasında ciddi engeller çekarıldığını söyleyen Çerkezoğlu,, "Kadına yönelik şiddetin engellemesi adına ilk yapılacak iş İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 sayılı kanunun uygulanmasıdır" dedi.

Öte yanda çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve tacizin evrensel bir sorun olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "2018 yılının Haziran ayında Uluslararası Çalışma Konferansı, işyerlerinde toplumsal cinsiyet temelli şiddeti ortadan kaldırmak ve bu konu temelinde çalışma standardının geliştirilmesine yönelik konuyu gündemine almıştır. ILO'nun 100. yılında kabul ettiği 'İş Yerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele' Sözleşmesi Türkiye tarafından hızla onaylanmalı ve uygulanmalıdır" diye çağrı yaptı.

Çerkezoğlu, açıklamanın devamında şunları ifade etti:
"Dünyanın dört bir yanında, eşitsizliklere, ayrımcılığa, savaşa, baskılara ve şiddete karşı omuz omuza veren kadınlar, sadece kendi yaşamlarını değil dünyayı da değiştirmekte olan büyük ve umutlu bir mücadeleyi sürdürmektedir. Kelebekler olarak anılan Mirabel kızkardeşlerin anısı kadınların mücadelelerinde yaşamaktadır. Kadınlar yaşayacak, kelebekler kazanacak!"