20 Eylül 2024 Cuma

Çerkezoğlu grevdeki kadın işçileri ziyaret etti

25 Kasım dolayısıyla grevdeki Corning Kablo'daki kadın işçileri ziyaret eden ve onlarla basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, inat mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Corning Kablo işyerinde Lastik-İş üyesi kadın işçilerin grevi sürüyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında direnişteki kadın işçileri ziyaret etti. Grev alanında basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada, "Özgür, eşit, laik ve şiddetsiz bir yaşam için haklarımıza sahip çıkıyoruz", ve "Corning grevcileri kadınların mücadelesini destekliyor" pankartları açıldı; "Corning grevi kazanacak", "Katilleri koruma, yargıla", "Kadın cinayetleri politiktir" dövizleri taşındı.

Çerkezoğlu, DİSK'li kadınlar olarak yaşamın her alanında ayrımcılığa karşı inatla ve umutla mücadele ettiklerini söyledi. Ve şu talepleri sıraladı:
🔹"İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
🔹25 Haziran 2021'de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalıdır.
🔹Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir.
🔹Medeni Yasa değişikliği ve nafaka hakkının gasbına yönelik tartışmalara son verilmelidir.
🔹Kadınların işgücüne katılımının önündeki en büyük engellerden olan ve kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
🔹Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, güvenceli ve insan onuruna yaraşır işler yaratılmalıdır.
🔹İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.
🔹Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır."