4 Ekim 2024 Cuma

Çepni: Yeni bir dünya mücadelesini hep birlikte yürütelim

İktidarın sahip olduğu sınıfın ihtiyaçlarına göre hareket ettiğini belirten HDP Milletvekili Murat Çepni, sermayenin küresel çapta bir krizde olduğunu kaydetti. İktidarın bu nedenle her sıkıştığında Gezi direnişine saldırdığına dikkat çeken Çepni, "Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir dünya mücadelesini hep birlikte yürütebiliriz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda ekonomiye ilişkin konuştu. Erdoğan'ın sahip olduğu sınıfın ihtiyaçlarına göre hareket ettiğine dikkat çeken Çepni, Erdoğan'ın iki sermaye bloğu arasında gidip geldiğini belirtti.

İhtiyaç kredileri ve kredi kartları ile tüm bireysel kredilerin yüzde 60'ını oluşturduğunu söyleyen Çepni, kalanın da konut ve taşıt kredisi olduğunu dile getirdi. "Zaten halkımız son derece borçlandırılmış durumda ve kredilerle yeniden oyalanmaya çalışılıyor" diyen Çepni, pandemi sürecinde AKP'nin beton sermayesinin düşük faizle kredi pompalayarak yüzünü güldürdüğünü ancak halka da "destek" diye yeni krediler verdiğini, anlata anlata bitirilemeyen "kalkınma"nın da bu olduğunu ifade etti.

Çepni, "Bizim görevimiz, bu kısır döngü içerisinde bir tercih yapmak değildir yani işçi sınıfının ve ezilenlerin bu iki blok, iki tercih arasında kalmak gibi bir şansı, bir koşulu kesinlikle yoktur. Burada, bizim temel derdimiz, esasen işçi sınıfı ve emekçileridir; bizim görevimiz, bu kısır döngünün karşısında halkçı, demokratik, sosyalist bir alternatifi örgütleme mücadelesidir. Bu bir ütopya değildir, günceldir ve gerçektir, yeter ki gücümüze güvenebilelim" dedi.

Sermayenin küresel çapta krizde olduğunun altını çizen Çepni, bu krizin adının "kar oranlarının düşme eğilimi" olduğunu ve bu kar oranlarının düşme eğiliminin durdurulamaz bir eğimde olduğunu kaydetti. Çepni, şöyle devam etti: "Bu anlamda, AKP Genel Başkanının, son dönem, her sıkıştığında Gezi isyanına saldırması tam olarak bundandır yani bizim bu özgürlükçü alternatifimizin, halklarımızın geliştirmek istediği, geliştirmeye çalıştığı direniş, özgürlük alternatifinin karşısında Gezi paranoyasının sebebi tam olarak budur. Oysa Gezi, bütün bu sömürüye, zulme ve talana karşı halkın ‘Artık yeter' demesidir. Gezi, zincirlerin kırılmasıdır yani bir kez zincirler kırıldığında artık orada özgürlük mücadelesi asla durdurulamaz. Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir dünya mücadelesini hep birlikte yürütebiliriz. Hep birlikte yan yana gelerek bu mücadeleyi yükseltebilir ve kazanabiliriz."