5 Ekim 2024 Cumartesi

Çepni: Samsun'un yeni inşaata ihtiyacı yoktur

Samsun'da tarım arazisi niteliğinde olan ve kent merkezinde kalan Gülsan Sanayi Sitesi'nin esnafın mağdur edilerek kaldırılması tartışmalarına ilişkin Meclis'te konuşan HDP Milletvekili Çepni, "Küçük esnaf mağdur edilmemelidir, Samsun'un yeni inşaatlara ihtiyaca yoktur, Kirazlık Sanayi Sitesi pekala değerlendirilebilir" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Samsun'da 80'li yıllarda kurulan ve kent merkezinde kalan ve kaldırılması gündemde olan Gülsan Sanayi Sitesi'ne dikkat çekti. 

Sitenin kaldırılmasının düşünülmesinin yerinde bir karar olduğunu belirten Çepni, fakat bu sitenin kaldırılmasının esnafın mağduriyeti üzerinden gerçekleştirilmemesi gerektiğini kaydetti. Çepni, "Yani, bu kentsel dönüşüm projelerini biliyoruz, bunların çoğu rantsal dönüşüme dönüştürüldü TOKİ eliyle fakat yine burada işin içerisinde TOKİ'nin olduğunu gördüğümüzde doğal olarak aklımıza yeni bir rant projesi geliyor" dedi. 

Samsun'un yeni bir inşaat ihtiyacının olmadığının altını çizen Çepni, Türkiye'nin bu tarz büyük inşaatlara, süper inşaatlara ihtiyacının olmadığını da daha yeni küresel iklim değişikliği çalışmalarında ortaya koyduklarını belirtti. 

4 Mayıs'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKi ve valiliğin bir protokol imzalayacağına ve bir proje açıklanacağına dikkat çeken Çepni, "Şimdi, tarım arazisi niteliğindeki bu alan kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta, dolayısıyla burası, bu açıdan bakıldığında bile yanlış bir proje. Şimdi, aynı zamanda ekonomik açıdan da yani bu projedeki dükkanların neredeyse iki katına yakın bir fiyatla esnaflara satılması düşünülüyor. Şimdi, bir kez daha sormak istiyoruz; bir iş yapın da içinde rant olmasın, bir iş yapın da içinde TOKİ'nin rantçı projeleri olmasın. Zaten pandemi koşullarında insanlar açlıkla karşı karşıyalar, işsizlikle karşı karşıyalar, küçük esnaf… Bunları neden yeniden bir borçlanmayla, hatta yüzde 70'e yakını da buralardan dükkan alamaz haldeler" dedi. 

"Peki, buraları siz kime yapıyorsunuz?" sorusunu yönelten Çepni, şöyle devam etti: "Zenginlere yapıyorsunuz ve oradaki küçük esnaflar buralarda muhtemelen işçi olarak çalışmaya devam edecekler. Şimdi, bizim burada önerimiz şudur; bir kere esnafların talepleri, fiyatların yarı yarıya düşürülmesidir. Yani, bu konuda yüz metrekarelik bir dükkanın 400 bin liraya yakın satılması düşünülüyor ve vadesi de beş yıl, çok kısa. Buradan şunu öneriyoruz biz; Kirazlık Sanayi Sitesi var, yine aynı zamanda son derece büyük bir sanayi sitesi ve buranın neredeyse yarı kapasitesiyle çalışıyor. Yani, Gülsan Sanayi Sitesi kaldırılmalı ve bu kaldırılma projesi Kirazlık Sanayi Sitesine pekala taşınabilir. Oranın altyapısı da son derece müsait, dolayısıyla yeni bir rant projesine ihtiyaç yoktur. Küçük esnaf mağdur edilmemelidir, Samsun'un yeni inşaatlara ihtiyaca yoktur, Kirazlık Sanayi Sitesi pekala değerlendirilebilir."