4 Ekim 2024 Cuma

Çepni, Kurum'un Ayvalık'taki çevre felaketinin açıklamasını istedi

HDP Milletvekili Çepni, Bilfer Madencilik'e ait 11 yıldır faaliyette bulunan maden atık depolama tesisinin katı atık yığınlarının depolandığı alanda meydana gelen çökmeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'un yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. 

Ayvalık İlçesi'ne bağlı Karaayıt köyü yakınlarında bulunan Bilfer Madencilik'e ait, 11 yıldır faaliyette bulunan maden atık depolama tesisinin katı atık yığınlarının depolandığı alanda çökme meydana geldi. Tonlarca kimyasal ve zehirli atık dere yatağına ve ekili alanlara saçıldı. Söz konusu dere Dikili, Bergama, Ayvalık ve Altınova ilçelerinin sulama suyunu sağlayan ve aynı zamanda ileride Ayvalık'ın içme suyunu da sağlaması planlanan Madra Barajı'na kadar gidiyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Çevre Komisyonu üyesi Murat, Ayvalık'ta Bilfer Madencilik demir zenginleştirme tesisi atık deposunun 1 yıl içinde 2 kez çökmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP Milletvekili Çepni şu soruları yöneltti: 
🔹 "Çökme ile çevreye yayılan zehirli kimyasal atıkların, tarım alanlarına, yaşam alanlarına, su varlıklarına verdiği zararlar tespit edilmiş midir? Bu konuda yöre halkı bilgilendirilecek midir?
🔹 Atıkların karıştığı Madran Barajı ve bölgede bulunan su varlıklarında, ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılmakta mıdır? Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
🔹 İki defa çevre felaketine sebep olan Bilfer Madenci hakkında Bakanlığınızın yaptırımı olmuş mudur? Tesiste çökmeyi önleyecek tedbirler neden alınmamıştır?
🔹 Çevre suçu işleyen Bilfer Madenciliğin çöken tesisi ne zaman, hangi koşullarda denetlenmiştir? Tesiste etkini denetim yapılsaydı ve ÇED raporu bilimsel temelli hazırlansaydı 2. Çökmenin olmayacağı iddiaları için açıklamanız var mıdır? Bu tesisle ilgili görevini ihmal eden kamu görevlileri için işlem yapacak mısınız?
🔹 Çökmeden kaynaklı tarın alanlarının, yaşam alanlarının ve su varlıklarının kimyasal atıklarla zehirlendiği yöre halkının mağduriyetini nasıl giderilecektir?
🔹 Yörede, çevrenin, tarım alanlarının, su varlıklarının ve ekolojinin korunması için, ilgili kurumlar ve demokratik kitle örgütleri ile işbirliği yapacak mısınız?
🔹 Halkın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı için, çökmenin zarar verdiği alanda maden işletmelerinin faaliyetlerine son verilmesi için girişimleriniz olacak mıdır?
🔹 Maden atık tesislerinin çevre felaketlerine yol açmaması için Bakanlığınızın bir planlaması var mıdır?"