4 Ekim 2024 Cuma

Çepni: İkizdere taş ocağı projesi iptal edilsin

HDP Milletvekili Çepni, İkizdere'yi talan projesi olan taş ocağını Meclis gündemine taşıdı. Çepni, taş ocağının bölgenin ekosistemine ve tarımsal üretimine vereceği zararın araştırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz Holding'e ait taş ocağı projesini bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Çepni, taş ocağının bölgenin ekosistemine ve tarımsal üretimine vereceği zararın araştırılmasını istedi.

DOLGU LİMANA İHTİYAÇ YOK
Meclis'e araştırma önergesi sunan Çepni, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı İyidere sahilinde planlanan lojistik liman için ihaleye çıkıldığını ve ihalenin Cengiz İnşaat ve Yapı&Yapı A.Ş. ortaklığına verildiğini hatırlattı. Liman projesinin 2 Kasım 2021 tarihinde başladığını hatırlatan Çepni, İyidere Liman projesinin yakınlarında bulunan ve tam kapasite ile çalışmayan Samsun, Trabzon, Rize ve Hopa limanlarına rağmen bu projeye neden ihtiyaç duyulduğunu sordu.

Limanın, denize dolgu yapılarak inşa edileceğini hatırlatan HDP milletvekili Murat Çepni, Cevizlik ve Gürdere taş ocağından kamyonlarla nakledilen taşların dolgu için denize döküleceğini aktardı. Çepni, Eskencidere Vadisi'nde bulunan Cevizlik ve Gürdere köylerinde 17 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkarıldığını da belirtti.

Deniz dolgusu için ham maddenin alınmasını ve taş ocağına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından izin verildiğini ifade eden Çepni, taş ocağının yapıldığı bölgenin tamamının orman vasfında olduğuna dikkat çekti.

ESKENCİDERE VADİSİ KORUNMALI
Çepni, Eskencidere Vadisi'nin dünyada korunacak öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olduğunu ve eşsiz bitki örtüsüne sahip olduğunu vurguladı. Çepni devamında şu ifadelere yer verdi: "Vadide bulunan orman; sayısız yaban hayata ev sahipliği yapmaktadır. Taş ocağının kurulacağı bölgelerdeki köylerde toplam 163 büyükbaş hayvan, 953 adet faal arı kovanı bulunmaktadır. Taş ocağının neden olacağı tozlanma etkisinden dolayı bölgedeki tarım ürünlerinin, özellikle çayın ve balın veriminin düşeceği belirtilmektedir."

Cengiz Holding'e ait iş makinelerinin 21 Nisan'da vadiye girdiğini ve buna karşın yöre halkının direnişe başladığını hatırlatan Çepni, "Taş ocağının doğal yaşam alanlarını tahrip edileceğinden, tarım ve arıcılığın yok olacağından, köylerin taş toprak içinde kalmasından, suların kesilmesinden ve en önemlisi ormanların, vadinin talan edilmesinden endişe eden İkizdere halkı iş makinelerinin önüne geçerek durdurmaya çalışmış ve jandarmanın engeliyle karşılaşmıştır. Jandarma halka gaz sıkıp, şiddete başvurmuştur" diye aktardı.

BİLİRKİŞİ RAPORU 'ÇED GEREKLİ' DEDİ
Çepni, taş ocağının ormana, tarım alanlarına ve yaşam alanlarına vereceği zarara ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan, "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığı görüşünü hatırlattı.

Karara rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın çalışmaları durdurmamasına tepki gösteren HDP milletvekili Çepni, taş ocağının bölgenin ekosistemine ve tarımsal üretimine zarar verdiğine dikkat çekti.

TAŞOCAĞI EKOSİSTEME, TARIM ALANLARINA ZARAR VERİYOR
Çepni, "Bölgede kaymalar başlamıştır. Heyelan riski oldukça artmıştır. Çıkarılan cevheri taşımak için yoğun kamyon trafiği oluşacak, Cevizlik köyü, Rize-İspir Yolu ve tünel girişi taş savrulmasından dolayı etkilenecektir. Taş ocağının, ekosisteme, çevreye, orman varlıklarına, yaşam alanlarına, tarım alanlarına, ürünlerin verimine ve kalitesine vereceği zararların tespit edilmesi, yöre halkının mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Meclis araştırması açılması gerekmektedir" dedi.