2 Ekim 2024 Çarşamba

Çepni: Ege Turizm Merkezi projesiyle doğa talanı yaşanacak

HDP Milletvekili Murat Çepni, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Ege Turizm Merkezi projesini Meclis gündemine taşıyarak, projeyle geri döndürülemez ölçüde doğa tahribatı yaşanacağına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması planlanan Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi'ni Meclis gündemine taşıdı.

Proje için Urla ve Çeşme'de toplam 511 parsellik bölgeye acele kamulaştırılma kararı verildiğini belirten Çepni, gösterilen tepkiler sonucu kararın kaldırıldığını hatırlattı. Projenin tekrar yaşama geçirilmek istendiğini kaydeden Çepni, Çeşme Yarımadası'nın yaklaşık yüzde 55'ini kapsayan projeyle pek çok ormanlık alan, mera, zeytinlik, tarım arazisi ve koruma alanının, otel, spor tesisleri ve restoranlarla işgal edilerek halkın kullanımına kapatılacağına dikkat çekti. Bölgede koruma altında bulunan pek çok bitki türü ve hayvanın yaşadığına işaret eden Çepni, proje için Çeşme ve Urla'nın Doğal Sit Alanı koruma statüsünün kaldırıldığını dile getirdi.

'PROJE DOĞAYA TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR VERECEK'
Proje kapsamında bölgede yaşama geçirilecek yapılaşmanın yaratacağı tahribat nedeniyle yürütmenin durdurulması ve iptaline ilişkin dava açıldığını aktaran Çepni, davanın bilirkişi raporunda projenin pek çok açıdan kamu yararına uygun olmadığı, henüz bozulmayan son kıyı alanlarından biri olan bölgede, su varlıklarına, tarım ve orman alanlarına, doğal ve kültürel varlıklara telafisi imkansız zararlar vereceğinin belirtildiğini vurguladı.

'ORMANLAR VE KIYILAR HALKIN KULLANIMINA KAPATILIYOR'
Bilirkişi raporunu Meclis gündemine taşıyan Çepni, rapordaki şunlara işaret etti: "Bilirkişi Kurulu, sınır belirleme raporunun, bu alanın sınırları, büyüklüğü ve kapsayacağı alan vb. konularla ilgili olarak son derece yetersiz, hiçbir ciddi bilimsel araştırma ve çalışmaya dayanmayan, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini hiçbir şekilde değerlendirmeye almayan, yüzeysel bir belge olduğu görüşündedir. Çeşme Yarımadası'nda 16 bin hektarın üzerinde bir alan tümüyle halka kapatılmış, giriş çıkışları denetim altına alınmıştır. Bu alanlardaki yetkilerin tümünün tek bir Bakanlığa aktarılmasının rasyoneli anlaşılamamaktadır."

Rapora göre ayrıca, projeyle artacak nüfusun bölgenin doğal yapısını tehdit edeceğini ifade eden Çepni, proje kapsamına alınan Çeşme'deki baraj ve su kaynaklarının projeyle önemli oranda nitelik ve miktar düşüşü yaşayacağını söyledi.

Çepni, projeyle birlikte doğa ve canlı tahribatının yanı sıra doğal kaynakların büyük ölçüde kirleneceğini vurguladı ve proje alanında bulunan 20 adet arkeolojik sit alanının da tehdit altında olduğunu aktardı.

Bakanlığın bütün tehditlere rağmen ısrarla projeyi hayata geçirmek istediğini söyleyen Çepni, Ege Turizm Merkezi Çeşme Projesinin, bölgedeki su varlıklarına, tarım ve orman alanlarına, doğal ve kültürel korunacak alanlara vereceği zararların tespit edilmesi için bir Meclis araştırması açılmasını istedi.

Çepni, ayrıca konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.