16 Eylül 2024 Pazartesi

Cenin'in yüzde 70'i yerle bir edildi

Siyonist İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'ya dönük son 20 yılın en büyük saldırısında şu ana kadar en az 29 Filistinli katledildi. Tubas ve Tülkarim'den çekilen İsrail ordusu, Cenin'deki kuşatmasını sürdürüyor. Yetkililere göre, Cenin'deki yollar ve altyapının yüzde 70'i yerle bir edildi.

Siyonist İsrail, Gazze'deki işgal ve soykırım saldırılarını sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria'daki kuşatmasını da sürdürüyor.

28 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin, Tülkarim ve Tubas kentlerinde karadan ve havadan başlatılan saldırı, ikinci İntifada sırasında, 2002 yılındaki saldırıdan bu yana gerçekleştirilen en geniş kapsamlı operasyon.

Siyonist İsrail Savunma Ordusu'nun (IDF) buldozerler, tanklar ve savaş uçaklarıyla gerçekleştirdiği saldırılar sonucu en az 29 Filistinli katledildi. Tubas kentine bağlı El-Faria Mülteci Kampı'ndan sonra Tülkarim'deki Nur Şems Mülteci Kampı'ndan çekilen İsrail askerlerinin Cenin'deki saldırıları ise 5. gününde de devam ediyor.

Kuşatma altındaki Cenin'de en az 24 Filistinli katledildi, onlarca kişi ise yaralandı. Kuşatma sonucu Cenin'de yaşayan Filistinlilerin su, elektrik ve gıdaya erişimi engellendi, yaralıları çevre hastanelere taşımaya çalışan ambulansların geçişine de izin verilmedi.

CENİN'İN YÜZDE 70'İ YERLE BİR EDİLDİ
Cenin mülteci kampında ekmek dahil olmak üzere hiçbir temel ihtiyaca ulaşamadıklarını kaydeden Filistinliler, özellikle çocukların kuşatma ve saldırıların ağır bir biçimde etkilendiğini belirtti.

Cenin'de çok sayıda yol ve dükkan İsrail ordusu tarafından buldozerlerle yıkıldı. Cenin'deki yerel yönetim güçlerinin verdiği bilgiye göre, kentteki yollar ve altyapının en az yüzde 70'i buldozerlerle yerle bir edildi, su ve kanalizasyon hatlarının 20 kilometresi yıkıldı. Sonuç olarak, 20 bin insanın yaşadığı Cenin mülteci kampının yüzde 80'inin suya erişimi kesildi.

Bölgedeki El Cezire muhabirleri, saldırının onlarca yıl içerisinde tanık oldukları "en şiddetli operasyon" olduğunu aktardı.

HASTANELER KUŞATMA ALTINDA
Kamusal alan ve altyapıya dönük saldırıların yanı sıra İsrail askerleri çok sayıda eve baskın düzenleyerek Filistinlilerin eşyalarını yağmaladı, Filistinlilere işkence etti. Çok sayıda Filistinli gözaltına alındı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), evi yağmalanan ve işkenceye uğrayanlardan birinin kendi bünyelerinde çalışan bir gönüllü olduğunu ve ayrıca, İsrail güçlerinin Halil Süleyman Hastanesi'ni kuşatarak, hastanedeki sağlıkçıları diyaliz işlemlerine son vermeye zorladığını aktardı. İsrail'in günlerdir kuşatmaya aldığı Cenin Hastanesi'nde de refakatçileriyle birlikte 180 hasta ve 75 sağlık emekçisinin gıda ve ilaçtan yoksun olduğu belirtildi.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da en az 675 Filistinliyi katletti. Aynı süre içerisinde, 10 bin 300'ü aşkın Filistinli, İsrail güçleri tarafından gözaltına alındı ve tutuklandı.

TARKUMİYE'DE 3 İSRAİL POLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ
Öte yandan işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistinli direniş örgütlerinin siyonist işgal askerleriyle çatışmaları sürüyor. El-Halil'in güneyindeki Tarkumiye'de güvenlik noktasındaki 3 İsrail polisi öldürüldü. Halil el-Rahman Tugayları eylemi üstlendi.

İsrail ordusu, eylemin gerçekleştiği noktanın yakınındaki Filistin köyü Idna'da bir "operasyon" yürüttüğünü söyledi. Bölgedeki bütün giriş ve çıkışlar kapatıldı.