2 Ekim 2024 Çarşamba

Cengiz Holding'e jandarma desteği: Hacıbekirler Köyü abluka altında

Bayramiç'te yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni projesi için düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı öncesinde jandarma toplantının yapılacağı köye giden yollarda arama noktaları oluşturdu. Projeye karşı çıkan halk yolda bekletiliyor.

Çanakkale Bayramiç'te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni'nin Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamında bugün Hacıbekirler Köyü'nde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilecek.

Çevre ilçelerden Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen projeye karşı çıkan pek çok kişi de toplantıya katılmak için yola çıktı. Ancak jandarma sabah saatlerinden itibaren köye giden yolları kapattı.

ARAMA NOKTALARINDA UZUN KUYRUKLAR
Yeşil Gazete'nin haberine göre; köye akşam saatlerinden itibaren jandarmanın konuşlandırıldığını aktaran Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Pınar Bilir, köye giden yollarda da jandarmanın arama gerekçesiyle giden taşıtları durdurduğunu aktardı.

Jandarmanın arama noktalarında silahlı bir şekilde durduğunu vurgulayan Bilir, "Cengiz Holding'in gücünü bize gösteriyorlar" ifadelerini kullandı. Bilir, yolda jandarma tarafından dört kez arama gerekçesiyle durdurulduklarını belirtti.

Bölgenin büyük maden projelerinden biri olan "Halilağa Bakır Madeni Projesi" 2019 yılında büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı olan Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor.

Üç projenin hayata geçmesi, Kazdağları'nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşmasına yol açacak. Projeler; bölgenin su varlıkları, toprağı ve tarımsal üretimi ile birlikte Kazdağları'nda binlerce yıllık bir kültürü de tehdit ediyor.

Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak sunulsa da aynı ruhsat alanı için 2012 yılında "Halilağa Altın Madeni Projesi" ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış; ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.