Çay üreticilerinden eylem: Yiyecek ekmeğimiz olmayacak
Çay üreticilerini özel sektöre mahkum edecek olan Çay Kanunu Teklifi'ne karşı Hopa Meydanı'nda yapılan eylemde yasanını Meclis'ten geçmemesi gerektiği kaydedildi. Çay üreticileri yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda yaşayacakları yoksulluğu, "Yiyecek ekmeğimiz olmayacak" sözleriyle ifade etti.
Artvinli çay üreticileri, Mecliste görüşülmekte olan Çay Kanunu Teklifi'ne ilişkin Hopa Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. "Çay bizim söz bizim. Emeğimizi özel sektöre teslim etmeyeceğiz", "Of, Doğuş, Karali siz değil biziz çayın kralı" ve "Uçtu uçtu çay borsası uçtu, ÇAYKUR patronun eline düştü" pankartlarının açıldığı açıklamaya Hopa, Kemalpaşa ve çevre ilçelerden yüzlerce çay üreticisi katıldı.
Serbest kürsü kurulan eylemde, tepkiler dile getirildi.
VAYİÇ: BU YASA MECLİS'TEN GEÇMEMELİ
Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Harun Vayiç, yeni yasayla ÇAYKUR'un uygulayacağı sözleşmeli tarım yönteminin üreticinin emeğini gasp anlamına geldiğini söyledi. 5 dönümün altında bahçesi olanlarla sözleşme yapılacak olduğunu belirten Vayiç, "Çayı ÇAYKUR'a taahhüt ettiğiniz şekilde vermek zorunda kalacaksınız. Sözleşmeli tarımda çay üreticisini temsil edecek kimse yok. Çay hakkında bütün kararı ÇAYKUR ve özel çay şirketleri verecek. Bizim söz hakkımız olmadan çayın belirlendiği Çay Ulusal Meclisi 2008 yılında kurulmuş. Ama bizim bundan varlığından yeni haberimiz oldu. Bizi kurtaracak olan bu meclis değil kooperatiftir. Biz Hopa ve Fındıklı'da çay fabrikası kurmak için girişimlere başladığımızda bu yasayla karşı karşıya kaldık. Bu yasa meclisten geçmemelidir" dedi.
'YARIN YİYECEK EKMEĞİMİZ OLMAYACAK'
Daha sonra söz alan bir çay üreticisi de, "Bu yasa aslında yeni değil. Biz sabahın 5'inde çay makasını elimize alırken 'bugün kota, kontenjan var yarın başka bir şeyle karşılaşacağız' diyorduk. Şimdi geldiğimiz noktada çay yasası ile karşı karşıya kaldık. Yasa kısaca 'sen artık bu tarlanın sahibi değilsin. Bu tarlanın işçisinin' diyor. Karadeniz'de tütün bitti izledik, şeker fabrikaları satıldı izledik. Şimdi şekerin çok pahalı olduğu söyleniyor. Yarın aynı şekilde ürettiğimiz çayı alıp içemeyecek duruma da geleceğiz. ÇAYKUR iflas ediyor deniliyor. 2016'da Varlık Fonu'na aktarılan fabrikalar zarar etmeye başladı. 3 kişiden 2'sinin çay içtiği bir ülkede çay fabrikası iflas etmez. Mesele sadece çay üreticisinin değil herkesin meselesi. Bu yasayı kimse hafife almasın. Yarın yiyecek ekmeğimiz olmayacak" sözleriyle tepki gösterdi.
KOYUNCU: ÇAYKUR'U YOK EDECEKLER
Son olarak konuşan Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcimiz ve çay üreticisi Dursun Ali Koyuncu ise, yasa teklifinde imzası olan 84 AKP milletvekilinin çay üreticisinin ekmeğine göz diktiğini dile getirdi. Çay üreticisinin emeğinin özel sektöre peşkeş çekilmek istendiğini vurgulayan Koyuncu, "İktidar bu yasayla halk düşmanlığını alenen ilan etmiştir. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı 'sözleşmeli tarımı getireceğiz' dedi. Bu yöntemle bizim çayımızı istedikleri fiyattan çay tarlalarında almak isteyecektir. O yıl az ürün çıktığında, söz verdiğiniz ürünü veremediğinizde sizi tazminatlara boğacaklar. Üreticileri icra kapılarında süründürecekler. O yasayla ÇAYKUR'u yok edecekler" dedi.
Açıklamada söz alan çok sayıda çay üreticisi de bu yasanın Meclisten geçmemesi için çağrıda bulunarak emeklerine sahip çıkacaklarını söyledi.