2 Ekim 2024 Çarşamba

Çay üreticileri büyük mağduriyet yaşıyor

Çay üreticilerinin; gübre, mazota, elektrik fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadığını belirten Çepni, verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis’e taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, çay üreticilerinin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı. Çepni çay üreticilerinin; gübre, mazota, elektrik fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadığını dile getirdi. 

Çepni, "Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 14 Şubat 2022 tarihinden itibaren üre gübresinin 9 bin 200 TL, 20.20.0 gübresinin 6 bin 100 TL, çay gübresinin de 7 bin 500 TL’den satılacağını bildirmiştir. 2022 Yılı Yaş Çay Kampanyası öncesi  gübrenin fiyatının 3 kat artmasına üreticiler tepki göstermiş, fiyat artışı nedeniyle gübre kullanamayacaklarını, bu durumun da büyük verim kaybına ve çayın kalitesinin düşmesine neden olacağını söylemişlerdir" diye konuştu.

Girdilerin artışına karşı, çay alım fiyatı maliyetlerinin karşılanmadığını söyleyen Çepni, "ÇAYKUR’un uyguladığı kota ve kontenjan nedeniyle çay üreticileri, çaylarını belirlenen taban fiyatın altında, özel şirketlere satmak zorunda kalmaktadır" ifadelerini kullandı. 

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye derhal yanıtlaması için şu soruları yöneltti: 
🔹 "Çay üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için gübre fiyatlarında düzenleme yapacak mısınız?
🔹 Gübre kullanamayan üreticilerin ürettiği çayda veriminin ve kalitesinin düşmemesi için ne gibi tedbirler alacaksınız?
🔹 Girdilerdeki fahiş fiyat artışına göre tarımsal desteklerde düzenleme yapacak mısınız?
🔹 Son beş yılda çay üreticilerine ne kadar gübre desteği verilmiştir? Kaç üretici bu destekten yararlanmıştır?
🔹 Kota ve kontenjan miktarları hangi ölçütlere göre belirlenmektedir? Çay üreticilerinin talebi olan çay alımında kota ve kontenjanın kalkması için çalışmalarınız olacak mıdır?
🔹 Üreticilerin taban fiyat altında özel şirketlere çaylarını satmak zorunda kalmamaları için ne gibi tedbirler alacaksınız? Özel sektöre ürünlerini satmak zorunda kalan üreticilerin zararlarını gidermek için çalışmalarınız olacak mıdır?
🔹 ÇAYKUR’u üreticiden yana faaliyet yürüten ve kar eden bir kurum haline gelmesi için ne gibi çalışmalarınız olacaktır? Kurumu milyonlarca TL zarara sokan yöneticiler için soruşturma açılacak mıdır?
🔹 ÇAYKUR özelleştirileceği için zarar etmesine göz yumulduğu iddialar için kamuoyu neden bilgilendirilmemektedir? Hükümetinizin ÇAYKUR’u özelleştirecek midir?"