19 Eylül 2024 Perşembe

Çatlayan Süt Sessizliği: Arkadaşları Muzaffer Oruçoğlu'nu anlatıyor

Arkadaşlarının yazar-ressam Muzaffer Oruçoğlu'nu anlattığı "Çatlayan Süt Sessizliği" adlı kitap, Belge Yayınları'ndan çıktı.
Belge Yayınları, 2 yeni kitabı okurlarla buluşturdu.  
 
"Çatlayan Süt Sessizliği", yazar-ressam Muzaffer Oruçoğlu'nu anlatıyor.
 
Şükran Çelik ve Ayhan Oruçoğlu'nun hazırladığı kitapta, arkadaşlarının Muzaffer Oruçoğlu'na ilişkin anlatımları yer alıyor.
 
Şair Ahmet Telli'ye göre, Muzaffer Oruçoğlu için hazırlanan bu kitap, bir "belgelik" özelliği taşıyor. 
 
Telli, kitaba dair şunları belirtiyor: "Oruçoğlu çevresinde oluşan yakın tarihin sayfaları da denebilir. Yazıların çoğu anılara yaslanıyor. Doğal bir şey bu; yakın geçmişin bıraktığı değerli anılar, aynı zamanda bir onur belgesidir. Kitabın Oruçoğlu'nun yaşadığı zaman diliminde yayımlanması, belgeliğin doğrulanmasını sağladığı kadar, yazılar toplamına rivayetlerden, efsanelerden arındırılmış bir nitelik kazandırıyor. Bunu şunun için söylüyorum: Muzaffer Oruçoğlu, 68 devrimci gençlik önderleri arasındadır; İbrahim Kaypakkaya ile birlikte oluşturdukları mücadele hattının, Türkiye devrimci pratiğinin bir parçası olarak özgül bir yanı vardır. Bu 'armağan' ya da 'belgelik' kitabında yer alan anılar, gözlemler, değerlendirmeler de süt sessizliğinin çatlayan hâlidir ve bütünüyle Muzaffer'in hayatımızdaki yerini hatırlatarak, tahayyüllerimizin sınırlarını, sınırsız ve sınıfsız bir dünyaya açıyor. Muzaffer Oruçoğlu, kendini gerçekleştirme çabasındaki bir 68'lidir. Yazdığı kırka yakın kitap, yüzlerce resim ve heykel, katıldığı konferanslar bunu gösterir. Romanlarının, resimlerinin ve heykellerinin konu-tema bütünlüğü, 68 mücadelesinin devam ettiğinin göstergesidir. Çok cümleli resimleri, heykelleri; ülkenin geleceğe uzanan toplumsal kazısı olan romanları, Oruçoğlu'nun vicdan çığlığıdır. Denebilir ki, hayatın herhangi bir alanında var olmak için bilim yahut sanat alanında söyleyeceği bir sözü olmalıdır 68'linin."
 
KÖKÜNÜ ARAYAN ÇINAR
 
Sırrı Özbek'in "Kökünü Arayan Çınar" adlı öykü kitabı ise tekrar basıldı. 
 
Tanıtım bültenine göre, öyküler, 1937-1987 döneminde sürgüne gönderilerek yok edilmeye çalışılan, hep var oldukları halde hiç yokmuş gibi gösterilen yitik hayatlarından kesitler sunuyor. Sözlü tarih temelinde öyküleştirilen anlatılar gerçek yaşam öyküleri.