22 Eylül 2024 Pazar

Cargill işçileri: Asla vazgeçmeyeceğiz

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Tek Gıda-İş üyesi Cargill işçileri, Burger King'in en büyük tedarikçilerinden olan Fasdat Gıda önünde açıklama yaptı. İşçiler, örgütlü mücadelede kararlı olduklarını vurguladı ve Fasdat yönetimini, Cargill'in hukuk ve insanlık dışı uygulamalarına son vermesi için baskı yapmaya çağırdı.

Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası'na (Tek Gıda-İş) üye Cargill işçileri, Beşiktaş'taki Fasdat Gıda önünde basın açıklaması yaparak sendikal örgütlülüklerine yönelik saldırı ve engellemeleri kınadı. 

Beşiktaş'taki Fasdas Gıda Genel Müdürlüğü'nün önünde yapılan eyleme ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan ile ESP üyeleri, EHP, İşçi Dayanışma Derneği'nin de aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı. 

Açıklama yapan Tek-Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri İbrahim Ören, Bursa'da 20 yıldır faaliyet gösteren Amerikan şirketi Cargill'in, dünya devi olduğunu ve Türkiye'de de büyüyerek yatırımlar yaptığını söyledi. 

Cargill işçilerinin ilk defa Anayasa'nın tanıdığı hakları kullanarak, 2012 yılında başka bir gıda sendikasına üye olduğunu ve 5 işçinin hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını belirten Ören, tüm olumsuzluklara rağmen mücadeleden vazgeçmeyen işçilerin Tek Gıda-İş'e üye olduğunu ve 2018'de örgütlenmenin tamamlandığını hatırlattı. 

Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunulduklarını ve hukuka davrandıklarını ifade eden Ören, ancak Cargill patronunun, yine sendikal örgütlenmeyi engellemek için hukuk ve anayasa aykırı bir şekilde yetki tespiti başvurusundan bir ay sonra 14 işçiyi "kota fazlalığı ve daralma" bahanesiyle işten çıkardığını anımsattı.

'HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE SAHİP ÇIKAN İŞÇİLERİ İSTEMİYORSUNUZ'
Oysaki üretim kapasitesi ve yatırımın sürekli arttığını çok iyi bildiklerini belirten Ören, Cargill patronuna seslendi: "Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz! Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarını beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdı.Biz şunu çok iyi biliyoruz ki! İşten çıkarttığınız bu arkadaşlarımız sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdı. Sizin tek derdiniz: Sendikal örgütlenmeyi engellemek. Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Çünkü sendika gelirse, insan gibi yönetmek zorundasınız. Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz."

İşten çıkarılan işçilerin tüm baskı ve engellemelere rağmen 846 gündür mücadele ettiklerini vurgulayan Ören, Cargill patronunu işçilerin haklarına saygı göstermeye ve baskılara son vermeye çağırdı.

Her alanda mücadelelerini sürdürdüklerini, uluslararası kamuoyuna taşıdıklarını söyleyen Öner, bu kapsamda Burger King'in en büyük tedarikçilerinden biri olan Fasdat Gıda Genel Müdürlüğü önünde olduklarını açıkladı. Ören, Fasdat Gıda'nın yöneticilerine seslendi: "İşten çıkarılan arkadaşlarımızın alın teri, siz değerli müşterilerin katkılarıyla zenginleşen ve sürekli büyüyen Amerikan şirketi Cargill; artık sendika düşmanlığını bırakmalı, işten çıkarılan arkadaşlarımızı derhal geri almalıdır! Sizlerin desteği ile Amerikan şirketi Cargill'in emek sömürüsüne son verebilir, anayasal haklara saygı duyar hale getirebiliriz.

Önümüzdeki günlerde Burger King restoranları önünde de eylemler yapmayı planladıklarını ifade eden Ören, "Şunu iyi bilmelisiniz ki; sendika isteyen Cargill işçisi TEKGIDA-İŞ ile mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz"