4 Ekim 2024 Cuma

Çapa'da sağlıkta şiddete karşı eylem

Maske takması için uyardığı hasta yakınları tarafından darp edilen Rıfat Babayiğit ile dayanışmak için İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapılan eylemde, Babayiğit'in kendisini darp edene karşılık verdiği için cezalandırılmak istendiği kaydedildi. Açıklamada, sağlık emekçilerinin hedef gösterildiğinin altı çizildi ve sağlıkta şiddetin sona ermesi istendi. 

SES Aksaray Şubesi, Sağlık Emekçileri Koordinasyonu, Kent Emekçileri Dayanışması ve Sağlık İşçileri Sendikası, sağlıkta şiddetin son bulması için açıklama yaptı. 

Çapa'da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi'nde, "Artık yeter. Sağlıkta şiddet son bulsun" yazılı pankartın açıldığı eylemde, geçen Eylül ayında İstanbul Tıp Fakültesi hastanesi çalışanı Rıfat Babayiğit'in, maske uyarısı yaptığı hasta  yakınları tarafından saldırıya uğradığı hatırlatıldı. 

'DARP EDİLEN SAĞLIK ÇALIŞANININ CEZALANDIRILMASI İSTENİYOR'
İş kazası olan bu saldırının kayıtlara adil olay şeklinde geçtiği kaydedilen açıklamada, "Rıfat arkadaşımız olaydan sonra rapor almış ücreti kesilmiştir. Yaşadığı fiziksel şiddet yanında psikolojik olarak sürekli darp edileceğini düşündüğünden psikolojik tedaviye başlamıştır. Darp eden şahıs geçmiş suçlarından açık ceza evindeyken Covid salgınından ötürü tahliye edilmiş bir sabıkalıdır. Rıfat'a yaşattığı darp sonrası tutuklanarak kapalı cezaevine gönderilmiştir. Ceza davasında olayın en üzücüsü de davayı takip eden savcının mağdur edilen Rıfat'ı darp edene karşılık vermesinden ötürü basit yaralama suçundan cezalandırılması istemektedir. Maske takmasını istediği hasta yakınınca darp edilip bir gözünü kaybeden Rıfat arkadaşımız cezayı değil ödülü hak etmektedir" denildi. 

'SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN'
Yıllardır, "sağlıkta şiddet sona ersin" talebinin karşılanmadığı kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Ne Rıfat arkadaşımızın yaşadıkları ne de diğer sağlık emekçilerinin uğradıkları saldırılar istisna veya münferit olaylar değildir. Sağlıkta şiddetin kaynağı sağlık emekçileri ile yurttaşları sürekli karşı karşıya getiren politikalar esas sorumluları gizlemekte, güvencesizlik, kötü çalışma koşulları, ağır iş yükü gibi birçok başlık üzerinden mağdur edilen sağlık emekçilerinin toplum nezdinde hedef haline gelmektedir. Bir başka nokta ise sağlık sistemini yönetenlerin kullandıkları şiddet dilinden sağlıkta şiddet olaylarının artmasına neden olduğu bu şiddet ikliminin ne sağlık emekçilerine ne de toplumun geneline hiçbir fayda getirmeyeceği ortadır."