Çapa Tıp Fakültesi önünde 1 Mayıs etkinliği
İstanbul 1 Mayıs Platformu, Çapa Tıp Fakültesi önünde 1 Mayıs etkinliği düzenledi. taleplerini dile getirdi.
İstanbul 1 Mayıs Platformu, 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında Çapa Tıp Fakültesi önünde 1 Mayıs etkinliği düzenledi.
Sosyal mesafe korunarak yapılan etkinlikte "Evde açlık, işte salgın kahrolsun kapitalizm. Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açıldı. Covid-19 sürecinde yaşamını yitiren sağlık emekçileri saygı duruşuyla anıldı. HDP İstanbul Milletvekil Züleyha Gülüm'ün katıldığı etkinlikte konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşçıoğlu ve Covid-19'dan yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı.
Ardından basın açıklamasını İstanbul 1 Mayıs Platformu adına Ayfer Koçak okudu. Koçak, "Tüm dünyada, işçi-emekçilerin, hakların sömürü, yağma ve baskılara karşı büyük ve yaygın tepki ve protestoları ile sarsıldığı, kapitalizmin dünya çapında derin bir ekonomik kriz içinde olduğu, işçi-emekçilere, haklara, insanlığa hiçbir gelecek sunamadığı bir dönemde salgınla yüz yüze kaldık" dedi.
Birkaç istisna haricinde tüm kapitalist devletlerin, açık ya da gizli 'sürü bağışıklığı' diye tarif ettikleri, 'ölen ölür, kalan sağlar çalışmaya devam eder' mantığı ile insanlık dışı tutumlar aldıklarını gördüklerini ifade eden Koçak, "Tüm yaldızlar döküldü, tüm yalanlar açığa çıktı. 'Ekonominin çarkları' dönmek zorundaydı! Bunun için işçiler kendilerini feda etmeli, ekonomileri ayakta tutmalıydı. Bunun için sermayeye milyarlar akıtılırken, işçilere açlıktan ya da çalışırken hastalanarak ölmek dayatıldı" diye kaydetti.
Görüldü ki, sağlık başta olmak üzere, eğitim, barınma gibi toplumun en temel ihtiyaçlarının kar güdüsü ile sermayeye açmak, ticaretin konusu yapmak toplu cinayet anlamına geldiğini söyleyen Koçak, "Bu ülkenin yönetenleri, Saray, salgını da bir fırsata, Allahın yeni bir lütfuna döndürmek için kolları sıvadı. Salgın öncesi, ekonomik ve siyasi kriz içinde savaş, baskı ve zor ile ayakta durmaya çalışan siyasi iktidar, salgının yarattığı puslu havayı, baskıyı, sömürüyü ve yağmayı arttırmanın bir fırsatına çevirmeye çalıştı, çalışıyor" diye konuştu.
Salgın döneminde milyonlarca kişinin işsiz kaldığına dikkat çeken Koçak, "İşten atmaları yasaklama adı altında patronlara, işçileri üç ay ücretsiz izne ayırabilme hakkı tanındı. Ücretsiz izne çıkarılanlara, işten çıkarılan ama işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere günlük 39 lira gibi bir sadaka ücreti uygun görüldü. Tüm ödemelerin kaynağı ise İşsizlik Sigortası Fonu…" dedi.
Böylesi koşullarda 2020 1 Mayıs'ını karşıladıklarının altını çizen Koçak, "Salgın kapitalist sömürü ve yağma düzenini tüm çıplaklığı ile ortaya koyarken işçi sınıfının, emekçilerin hayatı var eden gücünü de ortaya koydu. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde başta çalışmak zorunda bırakıldığımız işyerleri olmak üzere, bulunduğumuz her yerde, meydanda, mahallede, sokakta, balkonda, 1 Mayıs'ta taleplerimizi güçlü bir şekilde seslendirmeye çağırıyoruz" diye belirtti.
Koçak, 1 Mayıs taleplerini şöyle sıraladı:
■ Tüm kaynaklar halk sağlığı için seferber edilmelidir.
■ İşten çıkartmalar, ücretsiz izinler yasaklanmalı, tüm çalışanlar ücretli izine çıkarılmalıdır.
■ Çalışmanın zorunlu olduğu sektörlerde, işçilerin salgına karşı korunması için hekimler ve işçilerin denetiminde önlemler alınmalıdır.
■ Salgın süresince tüm faturalar devlet tarafında karşılanmalıdır.
■ Kayıt dışı çalışan ve şu anda hiçbir geliri olmayan, ücretsiz izine ayrılan işçi-emekçiler, yoksul halka en az asgari ücret tutarında doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
■ Tüm hastaneler kamulaştırılmalıdır.
■ Salgına karşı toplumun korunması için gerekli kaynak, sermaye sınıfı ve rantiyeye konacak servet vergisi ile karşılanmalıdır. Bu kaynağın kullanımı toplumun denetimine açık olarak organize edilmelidir.
■ 'İnfaz yasası'ndaki ayrımcılık, devam eden kayyum politikaları ve belediyelerin çalışmalarının engellenmesi üzerinden sürdürülen siyasi baskılar son bulmalıdır.
FİKİRTEPE FORTİS SİNANLI ŞANTİYESİ ÖNÜ
Fikirtepe Fortis Sinanlı Şantiyesi önünde bir araya gelen Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, koronavirüs salgınına rağmen faaliyete devam eden Galataport şantiyesinde hayatını kaybeden işçi Hasan Oğuz’un fotoğraflarının olduğu dövizlerle katıldı. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'da destek verdi.