16 Eylül 2024 Pazartesi

'Canımızı patronların insafına bırakmayacağız'

Esenyurt'ta iş cinayetinin yaşandığı Akgül Ambalaj önünden seslenen ESP, TİP, Partizan, Sol Parti, BDSP ve Çağrı, katledilen işçilerin hesabını soracaklarını vurgulayarak, "Canımızı patronların insafına bırakmayacağız" dedi.

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde Akgül Ambalaj isimli fabrikada Serdal Yüksel ve Sammy Wameli isimli işçiler baskı makinesine sıkıştı. Serdar Yüksel isimli işçi iş cinayetinde katledilirken, Sammy Wameli yaralandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Partizan, Sol Parti, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Çağrı, fabrika önünde iş cinayetini protesto etti. Eylemde, "İş kazası değil, bu bir cinayet! Katil Akgül Ambalaj hesap verecek" pankartı açıldı.

Eylemde tüm mahalle halkına iş cinayetlerine karşı birlik olma ve patronlardan hesap sorma çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Nurgül Uci, "Esenyurt'ta yaşanan bu iş cinayeti, sadece arkamızda görmüş olduğunuz fabrikada çalışanların değil, işçi sınıfının tamamının karşı karşıya olduğu bir tehdittir. Taşeronlaşma, sendikasızlaştırma, esnek ve güvencesiz çalışma ile birlikte İSİG önlemleri giderek hiçe sayılmakta, işçilerin hayatı patronların daha fazla kar hırsına uğruna feda edilmektedir" ifadelerini kullandı.

'İŞ CİNAYETLERİ GİDEREK NORMALLEŞTİRİLİYOR'
İSİG Meclisi verilerine göre 2024'ün ilk 6 ayında en az 878 işçinin iş cinayetinde katledildiğini belirten Uci, şöyle devam etti: "İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini sadece bir maliyet unsuru olarak gören işverenler ve bu cinayetleri 'kader' diye tanımlayan, ihmalkar politikalar uygulayan siyasi iktidar, yaşanan ölümlerden sorumludur. Çalışanların hayatları hiçe sayılırken, sorumlular ise bu ölümleri kaçınılmaz olarak göstermeye çalışmaktadır. İş cinayetleri, sistemin yarattığı bu ihmal ve umursamazlık döngüsünde giderek 'normalleştirilmektedir.'"

'CANIMIZI PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKMAYACAĞIZ'
İş cinayetlerinin hesabını sormaktan asla vazgeçmeyeceklerini ifade eden Uci, "Bizler, hayatını kaybeden kardeşimizin ailesine başsağlığı ve yaralanan kardeşimize geçmiş olsun mesajımızı iletirken bir kez daha belirtiyoruz; canımızı patronların insafına bırakmayacak, daha güvenli işyerleri için, insanca yaşam için omuz omuza mücadele edeceğiz" dedi.

Eylem boyunca, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Katil sermaye, işbirlikçi AKP", "Kaza değil bu bir cinayet" sloganları atıldı.