22 Eylül 2024 Pazar

Çalışma Bakanı Amasra'da 42 işçisini katlettiklerini itiraf etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bartın'ın Amasra ilçesinde devlete ait madende yaşanan patlamada, 42 maden işçisini katlettiklerini itiraf etti. Kendisini aklamaya çalışan Bilgin, sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı sorumlu tutmaya çalıştı.

Bartin'ın Amasra İlçesinde 14 Ekim günü yaşanan maden katliamında 42 işçi yaşamını yitirdi. Katliamın hemen ardından ortaya çıkan Sayıştay raporunda katliamın göz göre göre geldiği ortaya çıkarken, katliamın asıl sorumluları kendilerini aklama yarışına girdi.

Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı madenin patronu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, denetleyicisi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyken, sadece birkaç müdür tutuklanarak katliamın üzeri örtülmeye çalışılıyor.

Katliama ilişkin bir itiraf da dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. bakan Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, Amasra'da 42 işçisinin katledilmesinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MAPEG) sorumlu olduğunu ima etti.

BAKAN KENDİNİ AKLAMAYA ÇALIŞTI
Katliama ilişkin bilirkişi raporlarında sorunlar olduğunu söyleyen Bilgin, "İşçilerin soluk alması için ölçülen bir hava değeri var, bir de tehlike oluşturabilecek muhtelif partikülleri ölçmek için bir hava değeri var, onların ikisini birbirine karıştırmışlar" sözleriyle katliamın nasıl yaşandığını aktardı. Bilgin, AKP döneminde yaşama geçirilen "İşçi sağlığı ve iş güvenliğine" ilişkin düzenlemeyi de "Patronların ödediği iş güvenliği müessesi işleyebilir mi" sözleriyle eleştirerek, sorumluluktan kaçınmaya, kendini aklamaya çalıştı.

ENERJİ BAKANLIĞINI SUÇLADI
Bilgin, Çalışma Bakanlığı'nın sorumluluğunun müfettişler üzerinden tespit yapıp rapor hazırlamakla sınırlı olduğunu öne sürerek, 2015 yılında madene ceza keserek kapattıklarını ve böylece sorumluluklarını yerine getirdiklerini öne sürdü. CHP'li Yıldırım Kaya'nın, "Kim yeniden açtı" sorusuna Bilgin, işletmenin yargı kararıyla açıldığı şeklinde yanıt verdi. Bakan Bilgin, "Sadece madeni işletmeye açmamışlar, madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar, dava devam ediyor" sözleriyle devletin işçileri nasıl katlettiğini anlattı. Bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarında ortaya koyduklarını savunan Bilgin, "MAPEG denilen Enerji Bakanlığı bünyesinde olan yapının da bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesine onay verdiğinin bilinmesini isterim" diyerek sorumluluğu MAPEG ve Enerji Bakanlığı ile sınırlı tutmaya çalıştı.