4 Ekim 2024 Cuma

Burak Özgüner'i hayvan sömürüsüne karşı eylemde andılar

İstanbul Dolphinarium önünde başta yunuslar olmak üzere hayvanlara yönelik sömürüyü protesto eden Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, iki yıl önce 9 Kasım'da hayatını kaybeden Burak Özgüner'i andı. 

Hayvan özgürlüğü aktivisti Burak Özgüner'in ölümünün ikinci yılında okyanuslara ait onlarca canlıya "eğlence" adı altında "işkence" edilen ve ömür  boyu esarete mahkum eden İstanbul Dolphinarium'un önünde yapılan basın açıklaması yapıldı. 

2015 yılında Gürcistan'daki bir hayvan hakları buluşmasında yunus parkı protestosuna katılan Burak Özgüner'in tesis çalışanları tarafından darp edildiği belirtilen açıklamada, Türkiye'de ve dünyada hayvan hapishanelerinin kapatılması için sokaklardan Meclis'e kadar her platformda Burak'la yan yana yürüdükleri hatırlatıldı. 

Açıklamada, İstanbul  Dolphinarium'un hayvana yönelik işkenceleri şu maddelerle sıralandı: 
▪ "2008 yılında eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş tarafından açılan ve yap-işlet-devret sistemiyle işletmesi Ruslara ait bir şirkete verilen, Aqua World Turizm Ticaret Limited Şirketine ihale edilen, fakat binası İBB'ye ait olan bir sömürü merkezi.
▪ 10 yıldır tesis içinde yaralanan ve hayatını kaybeden yunuslara, morslara, foklara ve belugalara yönelik resmi başvurularımızın dikkate alınmadığı, hiçbir hukuki yaptırımla karşılaşmayan ve 190 binden fazla kişinin imzasıyla kapatılması talep edilen bir hayvan hapishanesi.
▪ Aynı zamanda, tek bir seansı 2000 ila 3500 euro arasında değişen 'yunusla terapi' adı altındaki ticari faaliyetleriyle engelli bireylerin, otizm, down sendromu, asperger sendromu gibi nöroçeşitlilik biçimlerine sahip bireylerin ve ailelerinin umutlarını sömürerek, umut tacirliği yaparak insan onurunu ve en temel hakları ayaklar altına alan bir ticarethane. Tıpkı, Antalya'dan Aydın ve Muğla'ya kadar Türkiye'nin 4 şehrine yayılan diğer 9 yunus gösteri merkezi gibi. Bu işkence merkezlerinin ortak yanı ise; 2000'li yılların ortalarında, AKP iktidarında, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere diğer ilgili kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin hukuk dışı girişimleriyle açılmış olması. Aynı şekilde, siyasi parti ayırt etmeksizin, yerel yönetimlerin verdiği usulsüz iş yeri açma ruhsatlarıyla 10 yıldan fazla süredir 'gösteri ve terapi' adı altında ticari faaliyetlerine devam etmeleri."

İMAMOĞLU'NA 'KAPATIN' ÇAĞRISI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na  seslenilen açıklamada, hayvanların sömürüsüne sessiz kalmama çağrısı yapıldı ve İstanbul Dolphinarium'un derhal kapatılması istendi. 

Açıklamada, "Biz, 9 Kasım'da, yıllardır omuz omuza mücadele veren dostları ve ortak ideallerimiz doğrultusunda özgürlük mücadelesi veren aktivistler olarak, hem hayatımızda hem de hayvan hakları mücadelesinde yerini dolduramayacağımız bir kaybı, Burak Özgüner'i bugün burada anarken, aynı zamanda Türkiye'de insan menfaatleri uğruna çeşitli endüstrilerce hapsedilen, işkence gören ve hayatını kaybeden milyarlarca hayvanı anıyoruz.

Yasal değişimi ve toplumsal dönüşümü gerçekleştirmek için harekete geçecek herkese de sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Adil ve özgür bir dünya için umut olan can dostumuz Burak'ı hiç unutmayacak, unutturmayacağız. Tüm hayvanlar özgür olana dek, tüm kafesler kırılana dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük için Burak aramızda."