18 Eylül 2024 Çarşamba

Buldan'dan Alman hükümetine: Kirli pazarlıklarınızı biliyoruz

Hannover'da on binlerce kişinin katıldığı Newroz mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Almanya hükümetini eleştirdi: "Türkiye ile yaptığınız kirli pazarlıklar sonucu Deniz Yücel'in nasıl serbest bırakıldığını biliyoruz. Yapılan bu kirli pazarlıklar sonucu Türkiye'ye tankların, topların verildiğini biliyoruz."
Almanya genelinden Kürt halkının katılımıyla Hannover'da Newroz kutlandı. Newroz'da Efrin direnişi selamlandı.
 
İki koldan yürüyüş yaparak Opern Platz'a ulaşan on binlerce kişi, "Bijî berxwedana Efrînê", "Katil Erdoğan", "Bijî YPG/YPJ" ve "Alman panzerleri/tankları Kürdistan'dan-Efrîn'den defol" sloganlarını atarken, YPG/YPJ bayrakları taşıdı.
 
Herne Pêş Marşı'nın okunmasının ardından Sol Parti (Die Linke) Eş Başkanı Bernd Rixenger ve Sol Parti federal ve eyalet milletvekilleri ile Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) eş başkanları Tahir Köçer ve Ayten Kaplan konuşma yaptı. Konuşmacılar, Efrîn'e yönelik saldırıların derhal durdurulmasını istedi.
 
Ardından on binlere hitap eden HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, Kürt halkının yaşadığı tüm coğrafyalarda katliamlarla, zulüm ile karşı karşıya olduğunu ve onuru için, eşitlik ve özgürlük için direndiğini söyledi. 
 
"IŞİD'e karşı Rojava'da direnen halkımız, IŞİD'i nasıl geri püskürttüyse Afrin'de de ÖSO'yu aynı şekilde püskürtecektir" diyen Buldan, dünya devletlerinin Efrin'e yönelik saldırılar karşısında sessiz kalmasını eleştirdi. Buldan, ABD ve Avrupa ülkelerinin Roboski, Cizre, Nusaybin, Şırnak, Sur'da sessiz kaldıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Kürt halkı onuruyla, iradesiyle kendi haklarını ve yaşam alanlarını kontrol etmeye devam edecek. Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki Kürt halkının iradesi asla teslim alınamaz. Almanya hükümetine seslenmek isteriz. Türkiye ile yaptığınız kirli pazarlıklar sonucu Deniz Yücel'in nasıl serbest bırakıldığını biliyoruz. Yapılan bu kirli pazarlıklar sonucu Türkiye'ye tankların, topların verildiğini biliyoruz. Bu kirli pazarlıklar sonucu Almanya'da Kürt kurumlarına baskınlar düzenleniyor. Bugün Newroz kutlamamıza bile zorla izin veriliyor. Ama Kürt halkının onurlu mücadelesi kirli pazarlıklara feda edilmeyecek kadar değerli. Alman hükümetine sesleniyoruz; Kürt halkının özgürlük talebini görmezden gelmeyin. Afrin'de sivillerin katledilmesine seyirci kalmayın."
 
AKP iktidarının HDP'ye yönelik baskılarına da dikkat çeken Buldan, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve tüm tutsaklar ile Abdullah Öcalan'ı selamladı. 
 
Buldan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bugün Kürtler üzerinden ve Kürtleri tarih sahnesinden silmek isteyenlere bu meydanı doldurarak cevap verdiniz. Bu meydandaki kararlı duruşunuz 21 Mart'ta Amed'de, Hakkari, Mardin, Batman meydanında özgürlük halaylarıyla buluşacak."